Опияняващо мрачната фентъзи трилогия „Вълшебният народ” на Холи Блек стига до своето заключение в „Кралица на нищото” (изд. „Ибис”). Кралската корона обаче заслужава Холи Блек, която просто владее Young Adult фентъзи жанра като никой друг!

„Той ще бъде разрушението на короната и разрухата на трона.“ По-лесно е да вземеш властта, отколкото да я задържиш. Джуд е научила този урок, когато се е отказала от влиянието си върху злия крал Кардан в замяна на неизмерима мощ. След неочакваната постъпка на Кардан в края на „Злият крал“, Джуд е принудена да живее в света на смъртните. Сега тя е готова да рискува всичко, за да си върне онова, което ѝ е било отнето. Възможността се появява в лицето на изменчивата ѝ сестра Тарин. Когато древно и могъщо проклятие е освободено, Царството на феите е разтърсено от страх и паника и Джуд ще е принудена да избира между своята амбиция и своята човечност…

351

Феите и приказните създания от приказките, с които сте израснали вече никога няма да бъдат същите след тази трилогия. „Жестокия принц” или „Злият крал” ни показаха Вълшебния народ в нова светлина. Всъщност, думата „светлина” дори не се вписва в случая, тъй като Холи Блек внася не светлина, а очарователна тъма и кървави краски, насища страниците със сив морал и тъмни страсти, а от това сюжетът става от сочен по-сочен.

„Кралица на нищото” окончателно затвърждава горните твърдения. Джуд е предадена, за пореден, а може би и за последен път. Доверчивостта никога не е била характерна за момичето, но след коварната измяна на Кардан Джуд издига стените около себе си още по-високо и закалява черупката, в която е скрито белязаното й от рани сърце. Сега тя е изпълнена с ярост и готова да се развилнее. Взаимоотношенията между Джуд и Кардан са сложни и динамични и успяват да повлекат във вихъра си всичко и всички, но този път ролята на Тарин във всичко това ще бъде решаваща и… доста по-различна.

Сюжетът е нажежен до червено, страниците летят неусетно, а емоциите са наистина силни и завладяват читателя с лекота. Хареса ми, че в момента, в който започваме да усещаме накъде отиват нещата, Холи Блек крие в ръкава си няколко изненади, но… вече не се напъва да разтегля финала на поредицата в още сто-двеста страници пълнеж и изкуствени интриги. За разлика от някои свои по-многословни колеги, тук няма разплут и протяжен наратив – Блек позволява на книгата да завърши подобаващо, без да ни мъчи и без да изтезава ненужно и персонажите, към които сме се привързали толкова. А краят е наистина вълшебен, във всеки един смисъл на думата.

А благодарение на качествения (и предполагам неуморен) преводачески труд и максимално експедитивния екип на изд. „Ибис” цялата поредица излезе доста скорострелно, а „Кралица на нищото” специално пък се появи на български почти веднага след като излезе на английски. Дано да продължават да ни глезят така и занапред!

Още за книгата: https://ibis.bg/kralitza-na-nishtoto-valshebniiat-narod-kn-3-.html

Още ревюта: https://readersense.blogspot.com/2020/01/blog-post_8.html

https://books99blogspot.blogspot.com/2019/12/blog-post_29.html

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s