„Еринор” (изд. „Студио Арт Лайн”) е приказно фентъзи, дебютен роман на Стефан Козовски и е сред четивата, с които изпратихме 2019 година. „Еринор” е история за конфликтът между поколенията, за тежестта на короната и силата на любовта, пренесена в свят на магии и митични създания и разказана с много въображение и ентусиазъм.

Принц Филип, единственият наследник на трона, взе решение и избяга от замъка Артанон навръх осемнадесетия си рожден ден. Когато Леан го намира, принцът е всичко друго, но не и момчето, напуснало замъка. Филип е изправен пред изпитания, някои от които биха накарали обикновените хора да изгубят разсъдъка си. Само сляпата надежда е това, което държи принца на тънката граница между живота и смъртта. Далеч във времето друга битка вече е изгубена. Древните Мараги са скъсали оковите си и властват над всичко. А корабът, който се строеше насред пустошта, е напът да промени съдбата на всички…

product_749

Книгата се оказа лека и приятна, достатъчно интересна и увлекателна, че да я прочета за под два дни. Филип и Виктория са симпатични герои, за които си струва човек да постиска палци. Лесно е да се привържете към тях и да се вживеете в приключенията им, въпреки че от време на време се случват пасажи, които да ви изкарат за малко от илюзията. Много ми допадна духа на книгата, който клони към фентъзи романите от времето, в което сексът, насилието и кървавите дворцови интриги все още не бяха задължително присъстващи във всяка втора сага. В „Еринор” се почувствах уютно. Е, лично аз бих кръстил принца по друг начин, тъй като Филип веднага буди асоциации я с херцога на Единбург, я със съпруга на Аврора от „Спящата красавица” на Дисни, но… Явно Филип е популярно име сред принцовете, така че, deal with it.

 

Романът е близо 400 страници и се чете сравнително бързо. „Еринор” стои съвсем не лошо на фона на останалите дебюти на родни автори на фантастична литература от последните години, че дори би могъл да се мери и с произведения на по-опитни писатели. Виж, сред преводните заглавия конкуренцията е доста по-жестока, а и западните бестселъри обикновено минават през десетина (или направо десетки) редакции, тъй че ако сте свикнали на изпипано YA фентъзи, може би в „Еринор” ще усетите някои пукнатини в сюжета. Някои проблеми, с които се сблъскват персонажите биха могли спокойно да се избегнат с малко по-логично и обмислено поведение, но хайде, в името на интригата, склонен съм да простя спорадичните появи на белия конец в съшиването на историята. Пукнатините в сюжета определено не са пробойни, тъй че стига да подходите към романа със съзнанието, че четете дебют, в който личи известна неопитност, сигурно ще се забавлявате добре с книгата.

 

Стефан Козовски е автор с потенциал и се надявам, че ще продължи да развива заложбите си. Стискам палци да четем скоро и още негови неща!

 

Книгандалф

 

Още за книгата тук: https://artline-store.net/product/573/erinor.html

 

Още ревюта:

http://www.writingis.fun/%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d1%8e%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s