При определени поредици трябва да се пипа по-бързичко. Докато издадеш последните томове, току виж читателската аудитория, която се е запалила по първите вече е надраснала въпросното четиво или нещо друго е грабнало вниманието й. „Студио Арт Лайн” пуснаха „Блексед 1: Някъде сред сенките” рпез далечната 2007 година. Чакахме почти десетилетие за „Блексед 2: Арктическа нация”. Днес, близо 13 години след дебюта на детектив Джон Блексед у нас, третият му случай най-накрая е на български. Има ли някой, който да го е забравил? На някого да му е минало времето за ноар комикси с говорещи животни? Едва ли! „Блексед 3: Червена душа“ е поредния зашеметяващ епизод в пищния антропоморфен трилър Каналес и Гуарнидо.

Ако „Блексед 3: Червена душа“ е първата ви среща с емблематичния комикс персонаж, то със сигурност ще пожелаете да се сдобиете и с първите два тома. А ако вече сте ги чели, то едва ли имате каквито и да било съмнения относно качеството на третия.

product_752

Както можете да предположите още от корицата и заглавието, „Червена душа” е своеобразен паралел на началото на Студената война. Каналес и Гуарнидо експлоатират сочната параноя на следвоенния страх и параноя, характерни за „ерата Маккарти“. Комунисти, предатели и шпиони дебнат на всеки ъгъл. Заговорници и доносници, информатори и двойни агенти… Корупция и съмнителни ценности, сблъсък на идеологии и ето, че „Блексед 3: Червена душа“ става още по-интересен. И този път наред с политическите интриги, кримката и приключението не са забравени и характерните за жанра нотки на сив морал, попарени надежди и невъзможна любов.

blacksad-3-cover-2_back-scaled-1

Сюжетът е на моменти клиширан и шаблонен, но не по дразнещ и досаден начин, а тъкмо обратното – авторите на комикса ни доставят голямо удоволствие, улавяйки типични за онова време и този тип истории моменти, и представящи ги с усет, стил, реверанс към класиката. И за пореден път ни удивляват със способността си да придават типично човешки характеристики чрез животински черти, с невероятна изразителност и чар.

Още за изданието: https://artline-store.net/product/575/bleksed-3-chervena-dusha.html

One thought on “„Блексед 3: Червена душа“ от Хуан Диас Каналес и Хуанхо Гуарнидо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s