Вълшебни книги и необятни библиотеки. Портали, нарушен баланс и заплашена реалност. Привличане между противоположности и надпревара с времето. Ароматен чай и коледна магия. За част от читателите изброеното дотук ще е напълно достатъчно за да поискат да открият какво се крие зад изящната корица на „12 часа преди Коледа” (изд. „Orange Books”). Други пък биха подминали дебюта на Десислава Чучулайн с мисълта, че „тази книга вече сме я чели”. Повярвайте, не сте!

Някои вълшебни истории оживяват малко преди Коледа… Златни символи засияват по ръбовете на една книга и това ще преобърне живота на няколко души… Един книжар и една млада жена, отдавна изстинали към уюта на празниците, ще се отправят на пътешествие във времето, което ще предопредели не само тяхната съдба, но и Баланса на Реалността. Някъде на Земята има тайнствена книга, която ги свързва, и макар те да не го знаят, дванайсет часа преди Коледа, страниците ѝ ще засияят, а по ръбовете ѝ ще изпъкнат мистериозни символи. В търсене на своя нов Книжар Главната книга ще се телестранира на Земята и ще припомни на двама души кои са истински важните неща в живота. Шепа магьосници, катерица с глава на койот, призрак и един телепортер ще забъркат магории и смръкотии, за да притежават книгата. Но кой ще бъде избраният?

12__4

Няма как да обичаш книгите и да не си падаш по книгите за книги, а тази е именно такава. Десислава Чучулайн прави елегантен реверанс към Дикенс, добавя щипка Пратчет и… поръсва обилно със собствена оригиналност. „12 часа преди Коледа” ни среща с наглед обикновени герои, които се борят с проблемите на сивото ежедневие, но съвсем скоро животът им ще стане много по-труден и… шарен! Съдбата си знае работата, но понякога има нужда и от мъничко помощ, било то от протагонистите, било то от… посмрък! Не казвам повече.

Не е лесно да напишеш коледна книга, която хем да носи онази типична празнична топлина и уют, хем да не се върти изцяло около самата Коледа и да не изпада в периодично предъвквани декемврийски клишета. Още по-трудно става пък когато в цялото това нещо се намеси и задушевна лична драма, и съвременно приключенско фентъзи, и здравословна доза хумор и… и толкова много други неща!

75336418_2562949203793053_6201745798317735936_o

Забелязвате ли, че романтиката я няма в списъка? Напук на всякакви Young Adult трендове, „12 часа преди Коледа” не се върти около разделени половинки, забранен романс, любовни многоъгълници и хормонални тайфуни. И при все, че лично аз не отказвам отмора с леко YA четиво, чийто сюжет съдържа лъжица захар и сапунени мехури, липсата на именно тази (иначе очаквана и стандартна) сюжетна линия ми допадна доста. Хем беше по-свежо и нетипично, хем някак си беше… По-чисто, по-задушевно и по-коледно. Не знам дали се изразявам достатъчно ясно, но ако прочетете книгата ще разберете какво имам предвид.

Не зная как дебютиращ автор успява да съчетае толкова много различни жанрове и елементи в такава амбициозна история и тя не дерайлира по средата, а продължава стремително (и логично) напред, носейки читателите устремено страница след страница към прекрасния финал. Редакторската намеса на Елена Павлова сигурно си е казала своето, но едно трябва да се знае – Десислава Чучулайн дава сериозна заявка за бъдещ любимец на българските читатели, при това не само на феновете на фантастичното.

Освен всичко друго, „12 часа преди Коледа” може да се похвали и с една от най-изящните корици, които съм виждала от дълго време насам (дело на Стоян Атанасов), така че в този случай спокойно можете да съдите за книгата по корицата!

Книголина

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/12-chasa-predi-koleda.html

https://www.facebook.com/12hoursbeforeXmas/

Интервю с Десислава Чучулайн: https://blog.orangecenter.bg/12-chasa-predi-koleda/

Представяне по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/12-chasa-predi-koleda-na-desislava-chuchulayn

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s