Ханс Кристиан Андерсен. Кантен Гребан. Всяко едно от тези имена е само по себе си достатъчна причина да разгърнете книга. Заедно на едно място имената гарантират книжно съкровище, желан подарък и перла в короната на семейната ви библиотека. Именно такава е новата книга на изд. „Дъбови листа” – „Приказки от Ханс Кристиан Андерсен”, илюстрирана от художника, пленил сърцата ни със завладяващата си работа по „Мама”.

“Разказвач като Андерсен заслужава да бъде преиздаван отново и отново, при това с най-добрите илюстрации и дизайн. Защото тези истории остават в сърцето на детето буквално за цял живот. Искам този спомен да бъде красив и завинаги да запали искрата на обичта към книгите!”, споделя издателката Нуша Роянова.

111

Така е. Андерсен винаги е бил част от детската ми библиотека, къде в нови издания, къде в томове, които са достигнали до мен, брат ми и сестра ми, запазени от детството на собствените ни родители. Днес пък аз ги споделям с децата си. През последните години сме чели заедно любимите приказки с илюстрации от Виктория Видевска, Ана Григориев, Борис Стоилов, Либико Марайа и още ред други. И при все, че измежду изброените имена има страхотни художници, илюстраторската интерпретация на Кантен Гребан изпъква ярко и впечатлява още при първия досег с книгата.

mkazgqotfgtt

Трите приказки, включени в този том са добре познатите “Палечка”, “Малката русалка” и “Славеят и императорът”. Всяка една от историите е нежна, многопластова и непреходна, подходяща за читатели от всяка възраст. Чрез невероятното си въображение и чувствителност Андерсен успява да ни омагьоса, плени и дори натъжи, говорейки на универсален език за вечни теми като любовта, свободата, добротата и тежките избори на сърцето. А майсторът на четката Кантен Гребан облича вечните приказки в нови дрехи, които са им ушити точно по мярка!

11.JPG

Всъщност, Кантен Гребан се превърна във всеобщ любимец вкъщи. След несравнимо дълбоката и трогателна книга „Мама” на Елен Делфорж, щурмувахме местната библиотека и прочетохме полските издания на „Quand je serai grand…” (дъщеря ми буквално се влюби в книгата и ме накара да снимам всяка страница преди да я върнем в библиотеката!) и „Un jour, je serai pompier” – симпатичен конкурент на мечето Падингтън. Много бих искал да прочетем (или поне да разгледаме!) и останалите му книги и изключително много ме радва фактът, че лека полека те се появяват и на български език! Поздравявам Нуша Роянова и изд. „Дъбови листа” за отличния вкус и издателския избор. Надявам се, че родните читатели ще оценят достойнствата и високата художествена стойност на „Мама” и „Приказки от Ханс Кристиан Андерсен” и скоро ще последват преводи и на още заглавия от библиографията на Кантен Гребан.

Още за книгата тук: http://dabovilista.com/produkt/prikazki-ot-hans-kristian-andersen/

11.JPG

Кантен Гребан е роден през 1977 г. в Белгия. Завършва специалност Илюстрация от института Сейнт Люк в Брюксел. Започва кариерата си като детски писател и илюстратор през 1999 г. Оттогава има издадени над 50 книги на френски, белгийски, немски и гръцки издателства с неговите илюстрации. През 2000 г. е отличен с престижната награда Saint Exupery за художествената си работа по книгата Les contes de l’Alphabet. Познат е на българските читатели като илюстратор на “Мама” от Елен Делфорж.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s