Продължаваме с ревютата за поредицата, която донесе на изд. „Колибри” „Колибри” с награда „Христо Г. Данов“ в категория „Изкуство на книгата” за 2019 година – приказките на Валери Петров. Наградата е напълно заслужена – от издателското решение и концепцията, до крайния резултат – от „Колибри” не просто преиздават класическите детски произведения на автора, но и да поверят новите илюстрации на всяка от приказките на различен художник с разпознаваем, артистичен стил. Готови ли сте да щракнем любимото „Копче за сън” заедно с Мария Налбантова?

124Тихо! Искате ли да надникнем в стаята, където е креватчето на малкия Оги? Добре. Ето ни вътре. Лампата е угасена и в тъмното се виждат само една картонена кутия от телевизор, пълна с играчки, и бялата възглавница, в която е потънала главицата на Оги. До него е полегнал и дядо му, тъй като Оги още не е свикнал да заспива сам – плаши го тъмният ъгъл отсреща. Там наистина се крие нещо, само че то никак не е страшно, дори напротив. Но после ще разберем какво е – сега да чуем какво си говорят двамата в тъмното…

kopchezasyn3

Малкият Оги не иска да спи, а дядо му е принуден да измисля и разказва все нови и нови приказки. Когато е прочел „Копче за сън” за първи път със сигурност всеки от нас се е виждал на мястото на Оги – сгушен в леглото и слушащ приказки, къде четени от баба и дядо, къде от мама и татко. А понякога и от грамофонна плоча или аудио касета.

kopche-za-sun-4

Годините са отлетели неусетно и сега има други, които отказват да заспят току-така и се отправят на пътешествие заедно с Оги. А ние? Май все повече започваме да влизаме в положението на дядото. И това някак си не буди тъга, а усмивка – защото си спомняме колко е хубаво да си Оги, и се радваме, че сега децата ни слушат приказките, а на нас ни е ред да ги разказваме и споделяме.

kopche-za-sun-6

А новият прочит на „Копче за сън” е още по-приятен с илюстрациите на Мария Налбантова. Те са запечатали перфектно невинността и удивлението на детството, вярата в чудесата, домашния уют, шарените обитатели на детската стая, които оживяват в игрите и сънищата, топлия мрак на времето за приказки… Мария Налбантова не просото рисува, тя твори чудеса от форми и цветове. Илюстрациите й не са просто притурка и освежаване на приказката – те дават нов живот на произведението на Валери Петров и ни карат да го четем с такова вълнение и трепет, сякаш ни е за първи път.

kopche-za-sun-01

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/1602/valeri-petrov-kopche-za-syn

Валери Петров е виден български поет, сценарист, драматург и преводач. Изключително продуктивен автор на лирична и сатирична поезия и на книги за деца. Известен е с блестящите си преводи на Уилям Шекспир на български език. Академик на БАН от 2003 година, той е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“.

kopche-za-sun-2

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s