„Якоб и Вилхелм Грим: Приказки” (изд. „Лист”) е дефиниция за книжно съкровище за семейната библиотека. Единадесет от най-обичаните и емблематични приказки на Братя Грим са събрани в луксозен том, илюстриран от австрийската художничка Лизбет Цвергер, носителка на най-престижната награда в детската литература – медала „Ханс-Кристиaн Андерсен”. „Червената шапчица”, „Бременските градски музиканти”, „Спящата красавица” и още любими истории ви очакват в превод от проф. Ана Димова, близък до немския оригинал.

product_1353

Изненадващо е как някои истории остават в съзнанието на възрастния като познати, класически, паметни… но опитаме ли се да ги разкажем, откриваме че някои от детайлите ни бягат. Оказа се, че съм позабравила подробности от „Жабокът принц”, имах само смътен спомен за „Седемте гарвана”, а „Ханс, Ежко мой” пък май беше съвсем нова за мен приказка. Прочитът в детска компания години по-късно е като машина на времето – завръщане в собственото ни детство, но този път имаме и погледа на възрастния, и съпоставката с новото поколение, което май е не по-малко запленено от приключенията на небезизвестните Бременски градски музиканти, от съдбата на Спящата красавица, от подвизите на Храбрия шивач…

desktop

Удоволствието е изключително, особено ако е съпроводено с прекрасни илюстрации като тези на Лизбет Цвергер. Пестеливи откъм детайли и туширани откъм яркост и цветове, но изключително въздействащи и запомнящи се като композиции, творбите на художничката карат приказките да оживяват в съзнанието на читателя по нов начин, съпреживявайки визуално текстовете на Якоб и Вилхелм Грим. Стилът е разпознаваем, изчистен, а персонажите, макар и с далечни, по-скоро загатващи лица, отколкото експресивни лица, все пак успяват да изразят толкова много чрез своите пози и жестове.

Единадесетте приказки, включени в книгата са:

„Жабокът принц”

„Вълкът и седемте козлета”

„Хензел и Гретел”

„Храбрият шивач”

„Седемте гарвана”

„Червената шапчица”

„Бременските градски музиканти”

„Спящата красавица”

„Бедното мелничарче и котенцето”

„Ханс, Ежко мой”

„Децата на Хамелн (сказание)”

7425504_back__b

„Якоб и Вилхелм Грим: Приказки” е чудесна идея за подарък – богато илюстрирана, с близо 100 страници голям формат, перфектна полиграфия, плътна хартия и луксозна твърда корица. Със сигурност много деца биха се зарадвали да открият такава книга под елхата. Но още повече биха се зарадвали да споделят прочита й с обичан човек.

Книголюба

Още за книгата тук: http://www.listpublishing.eu/grim-brothers/

Ревю в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/prikazki-ot-bratya-grim-podbrani-i-narisuvani-ot-lizbet-tsverger/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s