Какво бихте правили, ако трябва да изберете само една нова книга, която да прочетете тази Коледа? Изборът на празнични заглавия е така богат, че е наистина трудно човек да се спре върху едно-единствено заглавие. Но ако наистина се намирах в тази ситуация, то не бих съжалила и за миг избирайки „Снежната сестра” (изд. „Унискорп”). Написана от Мая Люнде и илюстрирана от Лиса Айсату, „Снежната сестра” е едновременно тъжна и красива книга, която въздейства на читателя по онзи докосващ душата начин, характерен за историите на Андерсен и Оскар Уайлд.

11.JPGМагията на Коледа! Бъдни вечер наближава. За Юлиан това е най-хубавият ден в годината. Това е и денят, в който ще навърши единайсет години. Обикновено е изпълнен с фантастичния аромат на джинджифилови бисквитки и мандарини, звука на пукащ огън, украсеното коледно дърво и трептящата свещ. Всички неща, които съставят Коледа. Но тази година нищо не е както обикновено. Семейството скърби за смъртта на голямата му сестра, Юни, а Юлиан изпитва само едно чувство: Коледа се отменя. Тъкмо тогава среща щастливата и обичаща не по-малко Коледа Хедвиг и започва да вярва, че може би ще има празник, в края на краищата. Хедвиг има зелени очи, говори по-бързо от вятъра и обича Коледа. Но тя има и голяма тайна. Нещо странно витае в къщата на Хедвиг и кой е старецът, който дебне наоколо?

Искряща и тъжна, изпълнена с мистерия, сняг и изненади – тази разкошна пълноцветна илюстрирана книга е с предназначението да бъде фамилен фаворит в библиотеката на читатели от всички възрасти. Красиво илюстрирана от Лиса Айсату.

11

Детската литература на северните народи винаги е имала специално място в сърцата на родните читатели, както и в това на екипа ни. И ако човек прочете „Снежната сестра” веднага ще разбере защо това е така. Норвежката писателка Мая Люнде е сътворила коледна история като малко други. Сюжетът на „Снежната сестра” страни далеч от повечето обичайни за зимните празници тропи и си позволява да засегне темите за тежката и ранна загуба на обичан човек, за белезите и скръбта, която сякаш изпълва всичко… Но и за намирането на смисъл в живота, който продължава и трябва да бъде живян пълноценно, с нови сили, заради нас самите, и в името на тези, които са си отишли завинаги.

11.JPG

Някои биха извърнали глава от книгата. Че кой би искал да чете тъжни книги на Коледа? Кой би искал да чете за смърт и душевна болка край светлините на елхата? Уместни въпроси, но отговорът е пост – дълбоко в себе си, „Снежната сестра” е книга за надеждата, пропита с коледна магия. Това е смела и съкровена книга, в която дори тъгата е красива, по онзи начин, по който са красиви вечни истории като „Малкият принц” или „Малката кибритопродавачка”.

11

Книгата е разделена на 24 глави, тъй че ако сте имали щастието да я започнете на първи декември, бихте могли да четете по една глава на ден, и така чак до Бъдни вечер. Сигурно ще ви е трудно да се стърпите, но това ще удължи удоволствието от прочита и съпреживяването на историята.

11

Илюстрациите на Лиса Айсату са наистина изящни и допълнително подчертават емоциите и дълбочината на историята. Те превръщат „Снежната сестра” в истинско бижу, което всеки би разгледал с възхищение. Лиса Айсату съвсем наскоро получи и наградата на Книготълговците в Норвегия, която съществува от 1947г. и за първи път се връчва на илюстратор.

Още за книгата тук: http://www.uniscorp-bg.com/bookdetails.php?bid=491

Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/48758886

11.JPG

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s