Диана Петрова е добре позната на родните читатели със своите приказни сборници за деца и родители, включващи множество градивни и терапевтични истории. Книгата „Приказки от Изгрев-а” (изд. „Летера”) обаче е нещо ново за нас и по всяка вероятност – прецедент в родното книгоиздаване. Този път авторката не работи сама, а има редица малки съавтори – група творящи деца от ромски произход.

„Приказки от Изгрев-а“ разказват за мечтите и фантазиите на едни лъчезарни деца, които живеят, учат и играят в ромска махала – там, където първо изгрява слънцето и затова е наречена „Изгрев“. Чрез приказните истории на Диана Петрова ще надникнете в един по-различен свят. Ще откриете любопитни подробности от ромските обичаи и празници – Гергьовден, Банго Васил… Ще попаднете на късчета от легенди – защо ромите нямат азбука и защо са разпилени по света… Ще разберете повече за техните сватби и традициите, свързани със семейството, приятелството и любовта… Героите от тази книга носят топлота, човечност и надежда. 

11.JPG

Това ще е едно от онези ревюта, в които не е толкова важно да обсъждаме на дълго и нашироко съдържанието на дадена книга, а по-скоро целим да ви информираме за нейното съществуване. Защото „Приказки от Изгрев-а” не бива да остава незабелязана. 

Тази малка и едва ли не скромно изглеждаща книжка е скрила в себе си нещо голямо. Хората казват: „Опознай детето, за да го обикнеш”. И точно чрез „Приказки от Изгрев-а” читатели от всяка възраст ще имат шанса да се потопят в неподозираните дебри на вътрешния свят на група деца. Голяма крачка напред срещу предразсъдъците и общите знаменатели. Шамар за всички зли езици, които биха пуснали жлъчен коментар, че децата от махалите „сигурно не могат да четат, камо ли да пишат”.

page_1_thumb_large

„Приказки от Изгрев-а” е пълна с нови, различни и съкровени истории. Книгата е резултат от многостранни усилия и именно те ни вдъхват надеждата, че лека полека намираме общ език, градим мостове между себе си и се учим на повече приемственост. Различията помежду ни не бива да са бариери, а източник на разнообразие и колорит… Често се възхищаваме на далечни култури от екзотични страни, без да забелязваме култури, с които съжителстваме.

medium_cover800

Прочетете тук приказката „Децата на Изгрева”: https://plovdiv2019.eu/data/fms/news/Prikazki%20ot%20Izgreva_8.pdf

Историята около създаването на книгата е едва ли не толкова любопитна, колкото и самата книга, тъй че не пропускайте да чуете разказа на Диана Петрова по БНР – за работата й с децата и раждането на „Приказки за Изгрев-а”: https://www.bnr.bg/post/101130838

Прочетете и подробности за работилницата за творческо писане с деца от училище „Найден Геров“ в Столипиново: https://plovdiv2019.eu/bg/events/1428-fairy-tales-workshop-book-carnival

Посетете и Фейсбук страницата на Приказната работилница, където ще откриете още вдъхновяващи истории и снимки от работата с децата: https://www.facebook.com/prikazna.rabotilnitsa/

Диана Петрова има три книги за деца, от които две се превърнаха в бестселъри на българския пазар. Това са „Мъдри приказки“ и „Приказки за цялото семейство“, следвани от „Двойната планета“. Във всички тях тя съчетава психотерапевтичния подход с художествения и е чест гост в училищата на срещи – както с по-малки ученици, така и със средношколци. Откъси от романа и „Синестезия“ са публикувани в три международни списания, а „Лилит“ е част от списъка със задължителна литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Романът ѝ „Водната кула“ се счита за първия български роман за живота в софтуерните компании у нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s