Поредицата „Туй-Онуй” на Мая Бочева и Tat Creative е смело начинание, което привлече вниманието на доста деца и родители още от първата си поява през 2016 година. Разпознаваемият стил на младата художничка е добре познат на всички, които поне от време на време хвърлят по едно око към излизащите у нас детски книги. След като от таланта й са се възползвали не едно и две издателства, за креативната Мая беше само въпрос на време да се захване със свой собствен, личен проект. „Кой светна Луната?” и „Как се казва тази книга?” положиха основите на серия от прекрасно нарисувани и написани книжки, изготвени с много любов и внимание към младата аудитория. (Подозирам, че за последното играе роля не само художествения талант на Мая, но и фактът, че самата тя е майка и добре познава от личен опит потребностите и интересите на днешните деца). През 2017 към горепосочените две заглавия се присъедини и „Кой стаята разбърка? Леле! Всичко се обърка!” – по-„бебешка” книжка, с картонени страници, насочена към най-малките. А през 2018 ,измежду ред други проекти с участието на Мая Бочева, се появи и четвъртата книжка от „Туй-Онуй” – „Колко е часът? Наръчник за времето”. Тя, както се досещате, разказва за всичко свързано с времето, от часовника, до смяната на сезоните. Уви, „Наръчник за времето” съвсем не разяснява как неговата създателка продължава да намира време за всичко, което прави. Е, затова пък й носи най-престижната награда за детска литература в България, “Константин Константинов”, в категорията „Илюстратор“.

honey_cover

Книжките получиха високи оценки както от читателите, така и от учители и педагози, отнесоха три поредни номинации за наградата за детска литература „Бисерче вълшебно”, и не на последно място – сдобиха се с много почитатели, които редовно налазват щанда на „Туй-Онуй” на всеки фестивал или панаир на книгата. Да не забравим да отбележим също и факта, че „Кой светна Луната?“ бе адаптирана и като интерактивна електронна книга. Приключенията на малката Любка Любопиткова оживяха под формата на анимирано и озвучено мобилно приложение и две години по-късно продължават да бъдат най-добрата сред малкото игри от този тип, достъпни на български език. Англоезичната версия на приложението „Кой светна Луната?“ също се радва на завиден успех. Под завиден успех, разбирайте, че „Кой светна Луната?“ представи България в областта на образователните апликации и взе първа награда сред над 178 страни от цял свят на World Sumit Awards (WSA).

73375416_406624790215960_6854378259472187392_n

След всичко казано до тук, май не е никак изненадващо, че и новото заглавие от проекта „Туй-Онуй” също вдига високо летвата на съвременната българска детска литература. Благодарение на вълшебните илюстрации от страниците на „Защо медът е толкова сладък?” отново струи слънчево настроение. Из рисунките на Мая Бочева отново цари онзи така добре заплануван „хаос”, който кара децата да шарят с любопитен поглед по всяко изображение, да попиват с очи подробностите и да изследват „сцената” на това кулинарно приключение, изпълнена с апетитен реквизит.

honey_2-4

Макар и да може да се разглежда като напълно самостоятелна книга, „Защо медът е толкова сладък?” съдържа и специални намигвания към верните почитатели на поредицата „Туй-Онуй” (а такива съвсем не липсват). По-наблюдателните ще открият някои герои, завърнали се от предишни книжки, шеговити детайли, скрити из илюстрациите… Наистина, в привидно „разтурените” картинки няма нищо случайно!

Приказката е колкото развлекателна, толкова и образователна. Текст и рисунки са съчетани с множество игри, практически задачи и дори допълнително онлайн съдържание. Но вместо да разсейват читателите или да накъсват прочита на книгата, всички тези нововъведения единствено допълват преживяването. Казвам „преживяване”, защото това не е просто книга за четене, а за игра и споделяне. Интерактивните елементи помагат на и без това интересната книга да вълнува децата още повече, да задържа активно вниманието им, да насърчава ангажираност и следващ прочит, провокира диалог с възрастните и търсене на нови знания.

honey_2-10

„Защо медът е толкова сладък?” е заглавие, което само по себе си дава да се разбере каква е основната тема на книгата. Наистина, малчуганите ще разберат куп любопитни факти за пчелите, но освен за кошери и медени пити, но освен тях Мая Бочева е вплела в книгата още цял куп различни сфери, застъпени са музиката, математиката, а по-дейните сред малчуганите ще имат възможността да пеят, свирят, рисуват, оцветяват, и дори да тестват няколко ароматни и здравословни рецепти.

79166137_2641553732598765_6103008765085220864_o

Някои би се усъмнил, дали пък от „рецептата” за тази книжка действително работи, или пък се е получила някаква „манджа с грозде”. Истина е, че имаме цял куп съставки – шепа приказка, щипка комикс, картинки за цвят, факти на вкус, поръсено с щуро въображение и гарнирано със задачи и занимателни игри, но… Формулата е вече изпитана, а и Мая Бочева е повече от опитен „готвач”! „Защо медът е толкова сладък?” със сигурност ще се услади на малки и големи.

Още за книгата: http://www.tatcreative.com/bg/why-is-the-honey-so-sweet.html

Посетете ТАТ Криейтив на коледен панаир на книгата: https://www.facebook.com/events/816163122142509/

И не пропускайте специалното представяне на новата книжка: https://www.facebook.com/events/2499559503651985/

ТАТ Криейтив във Фейсбук: https://www.facebook.com/This-And-That%D0%A2%D1%83%D0%B9-%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%B9-183008635119966/  и  https://www.facebook.com/TATCreativegame/

79217999_2643965805690891_8533979328570982400_o

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s