Срещите ни с приказките на Диана Петрова винаги са били не просто интересни, но смислени, градивни и ползотворни. Историите на писателката са не просто низ от весели случки, приключения и вълшебства. Те са носител на идеи, източник на утеха, помощник в борбата с различни проблеми. Това са емоционално, а понякога и социално ангажирани приказки, стремящи се да предоставят на читателите от всяка възраст механизми за справяне с вътрешните ни конфликти, път към себепознание. И обектът на днешната статия не прави изключение – „Двойната планета  – приказки за осиновени и осиновители“ (изд. „Летера”).

„В тази книга тъжни случки за големи хора са разказани така, че да бъдат разбрани от малки деца. Теми, които плашат възрастните и за които те предпочитат да не говорят, тук са посрещнати открито и с грижа. Феите и говорещите животни ще обяснят на детето и какво е да се родиш неповикан, и какво е да загубиш отрано майка си, и какво е да се чувстваш не на място в дома, който всъщност е единственият ти дом. Родителите също ще се почувстват по-добре, докато му четат книгата. Защото някой ще е казал на приетото от тях дете думите, които може те самите да не са намерили. Тези думи обаче ще припомнят не само загубата, но и щастливата среща; не само страха, че си ненужен, но и радостта, че си неповторим, достоен за обич и желан.

Трябва ли тези приказки, предназначени „за осиновени и осиновители“, да се четат само от осиновени и осиновители? Едва ли. Приказката си е приказка – чрез съдбата на героите си тя просто ни показва какви неща се случват и как да ги превъзмогваме. Тя подготвя за живота, предупреждава, показва колко трудно се пораства. А от това всеки – бил той осиновен или не – ще има нужда.“

Кристин Димитрова

dvoinata-planeta

Осиновяването е много чувствителна тема, особено за осиновителите и осиновените. Към нея не може да се подхожда с лека ръка, тъй като взаимоотношенията между не-биологичните родители и деца често са съпроводени с различни съмнения, спекулации, въпроси с трудни отговори, дори комплекси. Диана Петрова обаче се хвърля в дълбоките води. Без да избягва табутата. И с подходящия подход – смел, но деликатен.

Четиринадесетте истории, включени в „Двойната планета” са приказки с необикновени герои и чудни събития, но зад пъстрата премяна ясно усещаме същината на нещата. Темата за осиновяването е разгледана многократно, от различни ъгли, чрез различни гледни точки и хипотетични ситуации. С изключително въображение и много такт Диана Петрова обрисува сложните процеси и връзки, помагайки на читатели от всяка възраст да се съпоставят с героите и да открият повече за себе си и останалите.

Макар и пълна с приказки, това не е книга за лежерно четене в свободното време или невинно забавление преди лягане. „Двойната планета” е диалог между ума и сърцето, между надеждата и истината, между детето и родителя. Болката и радостта вървят ръка за ръка, но второто усещане осмисля първото и го прави поносимо. Това не е книга, която детето да чете самостоятелно, а сборник с истории, които да служат като отправна точка – метафори, символика, образност, които да се превърнат в основата на диалог и да улеснят трудните въпроси, на които често нямаме еднозначни отговори.

Книгата далеч не е насочена единствено към осиновени и осиновители, тъй като чрез нея всички подрастващи (а може би и немалко възрастни) биха научили повече за чужди преживявания и тревоги, а това неимоверно би довело както до разбиране и грижа за другите, така и до повече оценяване на всичко, което имаме в семейната си среда.

 Още за книгата тук: https://www.lettera.bg/bg/publication.php?publicationSid=1060

Ревю в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/prikazki-za-osinovyavaneto-dvojnata-planeta/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s