Ако „Землемория” е най-популярната творба на Урсула ле Гуин, „Лявата ръка на мрака” (още „Хейнски хроники”) е най-награждаваната, най-философската и най-мистичната. Ако „Землемория” е короната на кралицата на измисления свят, то „Лявата ръка на мрака” е най-малкото скиптъра. Двата тома “Лявата ръка на мрака” обединяват произведенията от т. нар. “Хейнски цикъл” на Урсула Ле Гуин. Макар и свързани от обща нишка, всеки от романите отвежда в друго време и в различен свят, един от хилядите в Екумен (Обитаеми светове). Хейн, центърът на Вселенския съюз и най-старата цивилизация, от която е произлязъл човешкият род, прави усилие за изследване на непознатите планети, за да привлече нови съюзници във войната срещу могъщите Врагове. Романите „Лявата ръка на мрака”, „Освободеният” и „Светът се нарича Дъбрава” са включени във втория сборен том на цикъла, част от поредицата „Велики майстори на фентъзи и фантастика” на изд. „Бард”. 

„Лявата ръка на мрака” е може би най-силната творба от Хейнския цикъл на Урсула Ле Гуин и с пълно право заглавието се е превърнало в нарицателно за цялата поредица. Темите, които писателката разглежда тук са не само изпреварили времето си, те са и толкова актуални и прогресивни, че сякаш романът е написан буквално вчера. Или утре.

11.JPG

Посланик на Вселенския съюз пътува до планетата Гетен с цел да преговаря за нейното присъединяване към космическата уния. Но Гетен е свят, в който представите за обичайно и нормално могат да бъдат поставени на изпитание. Жителите на планетата са същества, чиято непредвидима полова идентичност се проявява единствено през размножителните периоди, а липсата на остър излишък на тестостерон е оказала своето влияние върху историята на планетата.

Спокойното и умерено темпо на повествованието може и да се различава чувствително от рязката динамика, с която са свикнали днешните  (често кръвожадни) читатели, но този ярък контраст със съвременната комерсиална литература е и една от големите сили на книгата. Ле Гуин ни повежда на бавно изследване, пътуваме крачка по крачка из един свят, който е едновременно близък, но и коренно различен от нашия. Философски диалози, търсене на истина, изследване на гледни точки и хипотетични психологически профили… Това ви очаква в „Лявата ръка на мрака”

„Освободеният” пък е разглеждане на класическата концепция за ин и янг в космически мащаби. Многопластовата история на две планети-близнаци, Урас и Анарес, се оказва мощен проводник на идеи и внушения, който Урсула Ле Гуин използва майсторски, за да ни накара да размърдаме здраво съдържанието на черепните си кутии. Главният герой е учен-хуманист, търсещ правилния път за развитието на своя свят… и държащ съдбата му в ръцете си. Това е книга, показваща как крайностите могат да покварят и най-добрите идеологии, но същевременно постигането на баланс и намирането на всеобщо щастие изглеждат непостижими. Ле Гуин противопоставя политически режими и социални течения, поставя под въпрос технологичното развитие и изобличава сивия морал зад прогреса, впрегнат в името на консуматорството.

Както предполага поетичното заглавие, „Светът се нарича Дъбрава” е история с неприкрито екологично послание. Ле Гуин прави прекрасен научнофантастичен паралел както с колонизаторските и робски периоди от миналото на човечеството, така и с напълно съвременни въоръжени конфликти, водени под един или друг предлог с една-едничка основна цел – печалба. В „Светът се нарича Дъбрава” се демонстрират стратегии за експанзия и доминация, прилагани откакто свят светува и все още популярни и широко прилагани до ден днешен. Ле Гуин демонстрира нагледно установяване на икономическа зависимост, експлоатиране на чужди ресурси, както и пропагандата, демонизирането на „другите”, от които трябва да заграбим в името на собствения си неутолим глад. И все пак, както и останалите творби на писателката, това е преди всичко човешка, а не политическа книга.

Още за сборника: https://www.bard.bg/book/?id=939

Примамлива промоция от -42% за двата тома: https://www.bard.bg/promo/package/?id=274

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s