Човек не може да й насмогне на Елена Павлова. Ето, че за Коледния панаир на книгата се задават не една, не две, а пет (няма печатна грешка, ПЕТ) книги с нейно участие, къде като преводач, къде като редактор. За всеобща фенска радост, две от книгите са си дори лично нейни, авторски. За първата вече ви разказахме – интерактивното приключение „Ринглас и Боговете близнаци”. Но на Елена Павлова само „Горната земя” не й стига, неееее… Тя превзе и Долната! „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” (изд. „Софт прес”) е такава яка книга, че човек без проблеми й прощава факта, че не е дългоочакваното продължение на „Камен и пиратите от 5г”.

Запознайте се с Калинка и Лъчко – братовчедите, които нямат търпение да се приберат на село за празниците. Там целият род Долноземски се събира в къщурката сред уютните старопланински върхове и репетира коледарските песни, които според поверието носят здраве и плодородие, но също така гонят и злите сили. Ден след като пристигат обаче, децата попадат във вихъра на събития, които ги отвеждат на шеметно пътешествие в Долната земя. Там изненадващо се срещат с далееечния си братовчед Гъдьо, откриват мистичната сила на своите гласове, както и истината за роенето на страшните хали.

Приключенията на Лъчко и Калинка в Долната земя са шеметно пътешествие в непозната страна, където се сблъскват чудовищата от древните български легенди – халите, и коледарите с омайни гласове. На карта е заложена съдбата и на двата свята… Даже не на карта, а по-скоро на зарче.

11.JPG

Когато бяхме хлапета, обикновено посрещахме Коледа на село с братовчедите ми. Баба печеше кравайчета. Имахме си шарени тояги и везани торбички. Днес са ги наследили моите деца, но навремето тези традиционни атрибути са видяли доста коледуване. Най-често вкъщи. Но… имало е и зими, през които улиците са били засипани от сняг, а татко ни е теглил с шейната през преспите и сме обикаляли по къщите на всички роднини.

Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо.

Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица.

Запей, бабо, като лани на нас весело да стане.

Няма думи, с които да опиша чувствата, които тези спомени будят в мен. Мога само да съжалявам децата, които никога не са имали подобен празник в живота си. Но… и благородно завиждам на онези, които скоро ще коледуват. А нищо чудно и тази зима броят на коледарите да скочи, стига децата да прочетат навреме „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” на Елена Павлова, с яко радващите илюстрации на Гергана Грънчарова.

Истината е, че такава книга просто нямахме до сега. Въпреки, че отговаряна описанието, „Коледари срещу хали” не е просто поредният детски илюстрован роман с коледна тематика. Книгата е съвременно, българско фентъзи, което превръща (често занемарените) родни традиции във вълнуващо приключение. Модерна приказка за днешните и някогашните деца, уловила празничен дух, семеен уют и дори така познатата предколедна суетня. Да не звучим клиширано с поредното „една история за истински важните неща” и „силата на вярата, приятелството и любовта”, „най-големият коледен подарък е времето, споделено със семейството” и т.н. Тези елементи трябва да ги има, очаква се да ги има, и наистина ги има. Но има и още толкова много неща!

„Коледари срещу хали” е неочаквана, необичайна и необходима книга. Тя напомня на всички ни (не само на малчуганите), че коледуването не е само запазена марка на песнопойците в носиите по фолклорния канал, нито е задължителна част от коледния концерт по телевизията. Коледуването е магия, в пълния смисъл на думата. И тази магия е неразривно свързана със сюжета на книгата.

И да не пропуснем да подчертаем факта, че „Коледари срещу хали” стои като подзаглавие на бъдеща поредица, в каквато се надяваме „Приключение в Долната земя” скоро да се превърне. Вече тръпнем в очакване на „Кукери срещу караконджули”, „Лазарки срещу полунощници”, „Сурвакари срещу самодиви”, или каквото там се пръкне от необузданото въображение на Елена Павлова!

Още за книгата тук: https://www.soft-press.com/book/1365/

И тук: https://www.iskamdnes.com/2019/11/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81/

Ревю на Хриси: http://hrisilandia.com/2019/12/05/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81/

Елена Павлова е автор на книги за малки и големи, а кариерата в писането ѝ е дълга, широка и чудна също като Долната земя. Има 30 книги-игри зад гърба си, опитът ѝ на преводач включва повече от 50 превода на романи от писатели като Стивън Кинг и Айзък Азимов, а списъкът с наградите ѝ сме поместили с голямо усилие в края на настоящата книга. Източници, пожелали да останат анонимни, твърдят, че често прекарва свободното си време, пътешествайки в различни кухини из Долната земя, обикновено придружена от любимите си кучета.

 Гергана Грънчарова е илюстратор на свободна практика от Горната земя с изяви в различни сфери на визуалните изкуства – от дизайн, през сценография до дигитална живопис. Има дългогодишна практика в Италия, където работи по много рекламни проекти. Участва в разнообразни инициативи, свързани с изкуството, и на Долната земя, които обаче пази в тайна. През 2008 година печели вторo място при Центъра за култура и изкуство в Милано.

2 thoughts on “„Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали” от Елена Павлова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s