„Аз съм българка. 40 истории, 40 портрета” е книга, която просто трябваше да се случи. Доказала се в световен мащаб концепция, приложена чудесно в контекста на родната ни история. Това може и да звучи като проста и сигурна схема, но опре ли до изпълнението й нещата изведнъж се усложняват. От издателство „Сиела” обаче демонстрират как се прави. Ключовият момент? Още в зачатък да се събере подходящия екип за реализирането на идеята. Това може би също звучи лесно. Грабваш доказали се таланти като писателката Петя Александрова и художничката Капка Кънева и не можеш да сбъркаш, нали? Но какво се случва, когато ти трябват цели 40 портрета, всеки от които от различна българска художничка?

11

Разгръщайки „Аз съм българка” на човек му е пределно ясно какво го очаква в най-общи линии. Форматът и оформлението на подобни книги са своеобразно течение в световното книгоиздаване, което не е подминало и България. А дори и да не сте разлиствали книги като „Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени” от Елена Фавили и Франческа Кавало (изд. „Хермес”), или пък „Истории за деца, които смеят да бъдат различни” от Бен Брукс (изд. „Сиела”), то самото заглавие е достатъчно обяснително. И все пак, „Аз съм българка. 40 истории, 40 портрета” искрено ни изненада, при това – повече от приятно.

111.JPG

Книгата не претендира за изчерпателност и не би могла. Не това е целта й. Първо, защото несъмнено в историята ни могат да бъдат открити и доста повече от 40 достойни и будещи възхищение жени, и второ, защото всяка една от дамите, попаднали в тази книга спокойно би могла да бъде обект и на своя собствена, самостоятелна такава. „Аз съм българка” не е многотомна поредица (за сега), но е отлична отправна точка. Подборът на Петя Александрова е внимателен и удачен. Истината е, че за широката публика, и особено за децата, само част от историите тук ще служат като припомняне на нечий принос и заслуги. Доста от личностите в книгата са като цяло малко познати или рядко споменавани, било то в класните стаи, било то извън тях. За Леда Милева и Елисавета Багряна все ще кажем по някоя и друга дума, но чували ли сме за предприемчивата Анна Пипева, за пътешествията на Анка Ламбрева, или пък да инстинктивната и по детски невинна проява на храброст на Васка Зойчева? И това са само част от 40-те примера!

111.JPG

Книгата обаче блести не просто с текст, но и с илюстрации. Всъщност, включвайки имената на художничките, отговорни за портретите в книгата, вдъхновяващите българки стават не 40, а 80. „Аз съм българка” предоставя на читателите небивало визуално разнообразие. Дори да не разбирате и дума български, пак с удоволствие бихте разлистили книгата, за да се насладите на богатството от стилове и техники, изобразителни изразни средства и внушения. Сред артистите, поканени от Капка Кънева и творили за „Аз съм българка” са Текла Алексиева, Свобода Цекова, Ася Колева, Ина Христова… Галерията е уникална!

111.JPG

Но типично за интернет, из мрежата може би ще забележите негативни коментари относно включването на личности като Людмила Живкова, Ванга… По наше мнение, да се политизират отделни истории от книгата е необосновано и смехотворно, а да се игнорира и заклеймява цялостно съдържание й и труда на толкова талантливи хора на базата на няколко „противоречиви” частни случая е най-малкото жалко.

111

Петя Александрова споделя: „Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки… На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему.”

111.JPG

Въпреки, че маркетингът на книгата е насочен предимно към младата женска аудитория, „Аз съм българка” е книга за всеки. Всъщност, колкото е важно за днешните момичета да имат близки и стойностни модели за подражание, толкова (и дори още по-) важно е и за обществото като цяло да промени начина си на мислене относно значимостта на жените в исторически и социален контекст. Крайно време е и да се отърсим от шаблонните представи за предназначения и предиспозиции на базата на пол. В интерес на всеки е да може да бъде свободен да следва мечтите и призванието си, без притеснение, че ще бъде възприет като странен, обречен на неуспех, или в най-добрия случай – бунтар. Защото да бъдеш себе си не би трябвало да е бунт, а изконно право.

ad0b7-d181d18ad0bc-d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d0bad180d0b0_d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0b5d180d0b0-752x440Още за книгата: https://ciela.com/az-sam-balgarka-petya-aleksandrova.html

Ревю в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/az-sm-blgarka-40-istorii-40-portreta-ciela/

Представяне по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/az-sm-blgarka-kniga-za-dostoyni-smeli-i-umni-zheni

Представяне по БТВ: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/az-sam-balgarka-40-istorii-na-dostojni-zheni-v-kniga.html

Представяне по БНР: https://bnr.bg/horizont/post/101191499/az-sam-balgarka-40-portreta-ot-istoriata

67178_715_

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s