Поредица под надслова „Велики майстори на фентъзи и фантастика” не би могла да мине без нейно величество Урсула Ле Гуин. А след опиянението от „Землемория”, време е да изследваме Екумените от „Хейнски хроники”. „Светът на Роканон”, „Планета за изгнаници” и „Градът на илюзиите” са произведенията, вклучени в първият от двата тома на „Лявата ръка на мрака”.

Макар и свързани от обща нишка, всеки от романите отвежда в друго време и в различен свят, един от хилядите в Екумен (Обитаеми светове). Хейн, центърът на Вселенския съюз и най-старата цивилизация, от която е произлязъл човешкият род, прави усилие за изследване на непознатите планети, за да привлече нови съюзници във войната срещу могъщите Врагове.

Издателска къща “Бард” има удоволствието да ви представи впечатляващо ново издание на тези класически творби. Несравним талант в създаването на светове, Ле Гуин пише с впечатляваща интелигентност. Персонажите й са сложни и завладяващи, а стилът – стегнат и ясен.

111

„Светът на Роканон” излиза преди повече от половин век. Дебютният роман на Урсула Ле Гуин се появява през далечната 1966 година и поставя началото на цикъла „Хейнски хроники”. Едва няколко месеца по-късно читателите вече могат да продължат пътешествието си из необятната вселена с „Планета за изгнаници”, а през 1967 е издадена и „Градът на илюзиите”. Общият обем на трите романа в „Лявата ръка на мрака” том 1 е близо 450 страници, но все пак имайте предвид по-големия формат. Романите могат да се четат и абсолютно самостоятелно, тъй че съвсем не сте задължени да изгълтате и двата тома на екс, но… започнете ли веднъж, трудно ще се спрете.

„Светът на Роканон” е историята на учен, чийто екипаж е срещнал смъртта си. Останал сам насред системата на Фомалхаут, Роканон се оказва на неподходящото място в неподходящото време. Между Вселенския съюз и пришълците назрява кървав конфликт, а съдбата е отредила ученият да се превърне в истинска легенда за тази примитивна планета. Романът е кратък и му личи (на места болезнено), че е сред ранните творби на Урсула Ле Гуин. Но дори в този дебют откриваме чертите на нейната фантастика, които така обичаме. Философското и романтичното неизменно присъстват. За такъв кратък роман (някои биха го нарекли новела), „Светът на Роканон” може да се похвали със стабилно светоизграждане, постигнато със скромни, пестеливи, но уверени и правилно нанесени щрихи – плодотворната почва за бъдещите истории от цикъла.

„Планета за изгнаници” е история за шепа низвергнати, чиято малка колония съществува редом с дивото местно население на затънтен, забравен от Бога свят. Хората постепенно умират, извънземната среда има пагубно влияние върху раждаемостта, а като за капак, земните изгнаници и планетарните аборигени не са в цветущи отношения. Но ето че от север се задава заплаха, пред която те ще трябва или да се обединят, или да загинат. Настъплението на жестоки варварски отряди се оказват катализатора в преодоляването на междувидовите различия. Културните бариери трябва да се превърнат в мостове, и то бързо… А може би най-естественият способ за това е любовта. Бързо минава и този роман, в който откриваме множество паралели с колонизаторските събития в историята на човечеството. Някои от идеите, залегнали тук откриваме половин век по-късно и в „Аватар” на Джеймс Камерън.

„Градът на илюзиите” е нещо като научнофантастична трактовка на мотиви от „Книга за джунглата”. Вместо Маугли – човек, отгледан от вълци, тук имаме Фалк – същество с чисто съзнание и котешки очи, което бива отгледано от хора. Години по-късно Фалк трябва да открие истината за своя произход, а пътят му, осеян с проницателни заключения за двойствената природа на хората, го отвежда в Града на илюзиите. Ле Гуин съчетава психологическа дълбочина и себеоткриване с теми за инстинкт срещу навик, за вродено и придобито, на фона на будещи размисъл антиутопични декори.

Очаквайте продължение в ревюто ни за „Лявата ръка на мрака. Том 2”…

Още за книгата: https://www.bard.bg/book/?id=914

В момента на сайта на „Бард” се предлага атрактивна промоция за двата тома – намаление от 42% – https://www.bard.bg/promo/package/?id=274

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s