Издателство „Изток-Запад” за пореден път оправдава името си, този път с „На изток от Слънцето, на запад от Луната. Приказки от цял свят”. Внушителният сборник с твърди корици съдържа близо двеста приказки, събрани от цял свят. Акцентът е не просто върху познатите тропи на западната традиция, но и върху историите на далечни земи и племенни култури. Съставител и преводач на това прекрасно издание е Огняна Иванова, а за будещите възхищение илюстрации и художествено оформление за пореден път благодарим на Борис Стоилов. 

picture_2309-650x1000Близо двеста лирични, смешни, мъдри и страшни приказки от цял свят: пътешествие до щастливата страна, където доброто винаги побеждава злото. Освен непознати истории от познати места, ще прочетете за пръв път и приказки от Австралия, Нова Зеландия и Океания, Албания, Австрия, Черна гора, Тибет, Афганистан, Лаос, Виетнам, Монголия, Филипините, Австрия, Коми, Куба и Швейцария. Така ще разберете кой как си е представял сътворението на света, ще научите магически заклинания, ще срещнете летящи жени и вълшебни дървета, хитри селяни, храбри рицари, непобедима любов, говорещи животни и птици, демони и верни приятели.

Книгата е напълно издържана в прекрасната традиция, която издателство „Изток-Запад” установи със своята поредица приказни сборници. След великолепните издания „Руски приказки”, „Скандинавски приказки”, „Японски приказки” и „В очакване на Дядо Коледа”, сега идва и поредната перла в колекцията – „На изток от Слънцето, на запад от Луната”.

64408190_2827657213942452_3379172241475371008_o

Поетичното заглавие напълно отговаря на омайващото съдържание. Подборът на истории е изключително любопитен, а разнообразието от сюжети и културите, от които те произхождат е повече от богато. Разбира се, сред трицифреното число приказки, митове и легенди все ще се случат няколко, които вече да сте чували или чели, но голяма част от книгата идва като нещо ново, непознато и екзотично.

Текстовете са пропити със самобитна красота и биха доставили удоволствие на читатели от всякаква възраст. Тези приказки ще развълнуват децата, но по същия начин ще предизвикат интереса и на възрастните. Смея да твърдя, че дори хора с академичен интерес към етнография и културна антропология биха оценили високо богатството, което се съдържа в сборника.

64207198_2815296411845199_6699594260963917824_o

Вместо множеството цветни илюстрации, тук от издателството са наблегнали повече върху текста, но това съвсем не значи, че имаме оплаквания към илюстративния материал. Напротив! Борис Стоилов се е справил перфектно със задачата да декорира приказките – стилно, грабващо и използвайки визуални препратки към съответните култури.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/na-iztok-ot-slantseto-na-zapad-ot-lunata-prikazki-ot-tsyal-svyat

64392666_2827657037275803_2757266736565714944_o

Откъс от книгата:

Момъкът, който търсел щастието

Суданска приказка

Млад мъж попитал баща си на смъртния му одър какво трябва да направи, за да намери щастие в живота, а баща му казал:

– Тръгни да обикаляш по света. Много истории ще чуеш и от тях ще разбереш как да намериш щастието.

Умрял бащата, тръгнал синът на път. Стигнал до брега на голяма река, а на брега имало изпосталял и престарял кон, който едва се държал на крака. Научил конят от младия мъж, че е тръгнал да си търси щастието и решил да му помогне.

– Чуй какво ще ти кажа! – рекъл конят. – Когато бях млад, всички се грижеха за мене: даваха ми храна и вода, сплитаха гривата ми. Никой не ме караше да правя нищо, чувствах се най-щастливият кон на света. А сега не ми обръщат внимание. Затова моят съвет е да цениш младостта си, но да не чакаш само на другите, грижи се сам за себе си. Радвай се на чуждото щастие и помагай. Така винаги ще бъдеш щастлив.

Продължил момъкът по пътя си и срещнал змия. Попитала го тя накъде е тръгнал, а той ѝ отвърнал, че търси щастието. Тогава змията му разказала своята история:

– През целия си живот се гордея с отровата си, защото всички се страхуват от мене. Но това не ми носи щастие. Всички ме мразят, всички искат да ме убият, от всекиго се крия, от всекиго се боя. Ти също имаш отрова – това е твоят език, с него можеш да хапеш до смърт. Затова внимавай да не обиждаш другите. Ако ме послушаш, ще живееш щастливо.

Стигнал младият мъж до високо дърво, а на него била кацнала птицата кари-кари, покрита с лъскави сини пера. Попитал той и нея къде да търси щастието, а тя му казала:

– Виждам, че отдавна си на път. Хората вече не те поглеждат заради окъсаните и мръсни дрехи, а при това положение няма как да те споходи щастието. Ето ти моят съвет: нека всичко в тебе бъде красиво. Тогава и онова, което те заобикаля, ще ти се вижда красиво, и така ще се почувстваш щастлив.

Върнал се младият мъж у дома. Разбрал, че щастието може да бъде с човека и без да го търси.

 

One thought on “„На изток от Слънцето, на запад от Луната. Приказки от цял свят” – събрани и преведени от Огняна Иванова и илюстрирани от Борис Стоилов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s