„Град на име Съвършенство”, книга първа от обещаващата middle grade трилогия на Хелена Дъган, е най-новото книжно изкушение от каталога на „Orange Books”. Семейството на Вайълет, нашата главна героиня, се мести в Съвършенство. Но още от заглавието ни е пределно ясно, че мястото със сигурност няма да отговаря на името си… Че къде иначе ще е интригата тук? Зад фасадата на привидно идеално уреденото градче се крие зловеща тайна… Но дали Вайълет ще я разгадае преди да е станало прекалено късно?

Откакто се помня винаги са ме интригували истории за мирни и спретнати местенца, в които безобразно щастливи хора живеят идеален живот, криейки зад усмивките си нещо жестоко и студено. Може би защото аз самият никога не съм успявал да поддържам такова ниво на уреденост и организация в собствения си живот. Нещата никога не са идеални, и тъкмо затова ме стряскат хора, които винаги са добре сресани, избръснати, с идеално изгладени дрехи и лъснати обувки, не закъсняват, не се оплакват, не се ядосват и са винаги натрапчиво мили. Просто нещо тук не е наред! Какво да ви обяснявам повече, най-добре идете да прочетете/гледате „Степфордски съпруги”. Или пък „Foreverware”, онзи епизод на „Ийри Индиана”, в който майките в квартала слагат семействата си да спят във вакуумни кутии, за да не остаряват.

Утопията е само илюзия, а цената за нейното поддържане винаги е висока и страшна. Точно такъв тип история е „Град на име Съвършенство”! От самото пристигане в град Съвършенство нещо намирисва, но Вайълет (пък и младия читател) не може да определи какво точно. Странностите изпъкват за кратко и биват светкавично потулени. Параноята се засилва с всяка страница… Страхотна атмосфера и съспенс!

grad-na-ime-savarshenstvo-9786191710898

Мотивът със специалните очила ми хареса адски много. Напомни ми едновременно за заключващите се очила със зелени стъкла, които всички в Оз трябва да сложат задължително преди да влязат в Изумрудения град, което загатва, че и блясъка и скъпоценностите наоколо всъщност са само поредната илюзия на Вълшебника. Напомни ми и за най-култовия анти-утопичен филм с очила „They Live!” на Джон Карпентър.

Загадъчни близнаци, похитен баща (който по случайност поназнайва това-онова за очилата и диоптрите), зловещи стражи и… силата на въображението, която ще се противопостави на злото!

Адски пристрастяваща книга, чиито кратки глави буквално летят една след друга до самия финал. И най-хубавото на „Град на име Съвършенство” е, че при все цялата странност и мистериозност, книгата пак е едно трогателно и топло четиво, подходящо за деца от 9 до 99 години.

Още за книгата тук: https://www.orangecenter.bg/grad-na-ime-savarshenstvo.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s