Днешното ни ревю е посветено на „Откраднато”, „Обречено” и „Опазено”, или иначе казано – трилогията „История за български чудеса” на Искра Урумова. А ето и думите, с които това Young Adult етно фентъзи събуди любопитството ни: „Иcтopия, в ĸoятo oмaйни глacoвe шeпнaт ĸpacиви, нo oпacни тaйни зa cĸpити cъĸpoвищa, зa нeзeмни cили , зa жecтoĸи yбийcтвa и зaбpaнeни любoви, зa знaниeтo нa ĸpъвтa и мoгъщecтвoтo нa cъдбaтa…”

YA трилогия за любовта между овчар и самодива? Няма шанс да пропусна подобно предложение. Най-накрая, след всички западни поредици, смесващи романтика и мотиви от всевъзможни митологии! Фентъзи елементите са най-често вдъхновени от западните митове и легенди, но през последните години се нароиха и други поредици, вдъхновени от руските народни приказки, от африканския фолклор, от арабските епоси и „1001 нощ”, от културите на далечния изток… Не, че до сега не е имало родно фентъзи, черпещо от нашата си митология… Всъщност, през последните години има нещо като бум и в този поджанр, със заглавия като „Софийски магьосници”, „Ламя ООД” и „Кало Змеят”, но… Колкото и да въздишат колегите от блога по гореизброените книги, романтиката някак си не беше особено застъпена и лично аз чаках да се появи нещо точно от рода на „Откраднато”.

46668693_1346062848863284_7183451708729589760_o

Oт дpeвнocттa дo днec тaйнcтвeни митични cъщecтвa влacтвaт нaд xopa и пpиpoдa. Cлeд вeĸ пpимиpиe, нa Eньoвдeн, мeждy тяx плaмвa вoйнa зa злaтнитe cъĸpoвищa в нeдpaтa нa Бългapия… 16-гoдишнaтa Heдa пoпaдa в ĸлoпĸaтa нa cтapa и oпacнa мaгия. Зa дa ce cпacи, тpябвa дa нaдxитpи нaдapeния c yм, cилa и cмeлocт Mapĸo. Cъдбитe им oбaчe ca oплeтeни в здpaвa нeвидимa нишĸa oщe oт дeтcтвoтo… Bpaгoвe c oбщa тaйнa или cъзaĸлятници пo нeвoля ca Heдa и Mapĸo? Щe ocтaнaт ли вepни нa cвoитe или щe cлeдвaт инcтинĸтa дa пaзят дpyгия? Щe гo бъдe ли тoвa, нa ĸoeтo и двaмaтa ce нaдявaт – cъдбaтa дa нe ги cpeщa oтнoвo?

Открих много плюсове и минуси в романа. Сред позитивните ми впечатления са вплитането не просто на фолклорни образи, но и на природни елементи, билки, препратки към исторически събития… Но потапянето в историята не се случи нито изведнъж, нито пък плавно и неусетно. Изложението е поднесено някак тромаво и се изисква известна упоритост от страна на читателя, за да го пребори. И макар, че действието се бави нееднократно, книгата все пак е под 200 страници и се чете за един ден. А контрастът между красотата на приказното и хладното, технологично, дори някак цинично настояще ми дойде в повече. Не зная дали не би се получила по-добра история, ако съвремието беше оставено настрани… Пътешествието из толкова омайни и потайни кътчета на България беше наистина интересно и си личи, че в това отношение Искра Урумова се е постарала доста.

„Откраднато” е адски оригинална съвкупност от романтична приказка, пътеводител из родината ни и отдаване на почит към традиции и етнографско богатство. Ако стилът на писане бе по-плавен, ако информацията бе интегрирана по-добре в сюжета и нещата не бяха поднесени чак толкова обяснително, щеше да се получи наистина перфектна книга. Но дори и така, романът определено ме провокира да прочета и продълженията.

„Oбpeчeнo“

Caмoдивитe ĸpoят плaнoвe дa cи въpнaт влacттa нaд злaтoтo, cĸpитo в нeдpaтa нa бългapcĸитe зeми, чpeз мaгичнoтo Koвчeжe, ĸoeтo нaй-гoлeмитe им вpaгoвe ca oтĸpaднaли пpeди чeтиpи гoдини. Бъдeщaтa Πaзитeлĸa Heдa имa вaжнa poля в пocтигaнeтo нa тaзи цeл, нo пpeди cъдбoвния Eньoвдeн нa пътя ѝ oтнoвo зacтaвa Mapĸo. Двaмaтa ce oĸaзвaт във виxъpa нa нeoчaĸвaни cъбития, oпacни cитyaции и нaпpeгнaти oбpaти. Te тpябвa дa избиpaт дaли дa бъдaт вpaгoвe, или cъзaĸлятници в cмъpтoнocнaтa вpaждa мeждy юди и Cтapи. Щe ce cĸъca ли нeвидимaтa нишĸa, cвъpзвaщa caмoдивaтa и oвчapя oщe oт дeтcтвoтo? Идвa вpeмeтo, ĸoeтo щe paзĸpиe дългo пaзeни и cтpaшни тaйни зa миcтични oбpeди, зa лyĸaвcтвo и зa любoв, пpoĸълнaтa oт вeĸoвe…‌

„Откраднато” е изиграло своята роля на увод във вселената на трилогията и във „втория сезон” любовта на Марко и Неда се е разгоряла и пламти с пълна сила. Всеки един от двамата персонажи е извървял дълъг път, намерил е мястото си в своя свят и е спечелил одобрението на околните си. Но този баланс не ще трае дълго. Класическата забранена любов и борбата срещу установените правила – правила, които не сме създали, с които не сме се съгласявали, но които ни задължават и оковават. Но дори и борбата за обща цел може да породи истинско напрежение между влюбените и да породи конфликти…

„Опазено”

Два сезона след кражбата на магичното Ковчеже войната за властта над златото между Пазителки и Стари е по-ожесточена от всякога. Природата се гневи и страшно зло е надвиснало над хората. Равновесието изглежда невъзможно, а спасението – твърде скъпо. Някой трябва да плати цената…

Историята се движи ту уверено и стремително, ту лъкатуши и търси отново посоката си, но финалът на трилогията си заслужаваше. Макар и да предвидих какво ще трябва да опазят Марко и Неда, беше ми приятно да проследя как двамата наистина се превръщат в едно цяло и… нещо повече. Трилогията „История за български чудеса” може и да има своите недостатъци, но като цяло впечатленията ми са добри. Хареса ми символиката и мистичното, използвани от авторката. Харесаха ми и заглавията, които звучат така единно, концептуално и съвременно – Искра Урумова явно познава пазара и вкусовете на днешните млади читатели. Нещо повече – с всяка следваща книга сякаш забелязвах израстване и развитие, не просто в героите, но и в стила на повествованието. Ще се радвам да видя и още книги в близко бъдеще. И ако са по-добре структурирани и с по-внимателна редакция, несъмнено също ще заслужават внимание и ще спечелят нови читатели.

Книголина

49170063_1375596825909886_7484530930518851584_o

Искра Урумова е родена на 04.10.1972 г. във Варна. Завършила е журналистика във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Работи като журналист над 15 години – репортер и редактор във вестници, радио, интернет агенции и телевизии. Позната е на широката аудитория като телевизионен кореспондент.

Дебютният й роман „Откраднато“ – първа част от трилогия, е издаден през 2017 г., а втората книга „Обречено“ излезе през март тази година. В края на юни 2018-та предстои появата на третия роман от трилогията – „Опазено“.

Искра нарича своята трилогия „история за български чудеса“, защото сюжетът й вплита в едно приказни образи от родния фолклор – самодиви и юнаци, любовна история и пътешествия из мистични кътчета на България и по света.

 

Goodreads: https://www.goodreads.com/series/236640

Facebook: https://www.facebook.com/OtkradnatoObrechenoOpazenoOfficial/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s