Кой е Чарлз Дарвин? Ами… най-общо казано, това е един дългобрад старец, който преди сума ти години е предизвикал скандал с теориите си, предполагащи, че вездесъщият човек е родственик на маймуните по дърветата. Разбира се, можем да отговорим на същия този въпрос и много по-подробно и по-научно, но… Отговорът ни едва ли би съдържал това, което ще открием още в началото в книгата „Чарлз Дарвин” от поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни” на изд. „Timelines store”, а именно – преди да се превърне в бележит учен с достолепна бяла брада, Чарлз е бил едно любопитно хлапе, което е недолюбвало училището, но пък не се бояло да пъхне някой и друг бръмбар в устата си.

11.JPG

Чарлз Дарвин е изпълнен с любопитство към света на природата и задава въпроси, чиито отговори отнемат цял живот. Идеите на Чарлз Дарвин пораждат както възмущение, така и удивление, и бързо го превръщат в една от най-популярните личности в историята. От пътешествието му в открито море до годините, прекарани в проучвания – открийте как Дарвин развива теория, която променя света.

111

Дан Грийн (автор) и Рейчъл Катстолър (илюстратор) са се сработили перфектно, разказвайки с текст и илюстрации вълнуващата история на един живот, изпълнен с приключения и невероятни открития. Досущ както останалите издания от поредицата, книгата за Дарвин също дава куп любопитни факти и не пропуска важните събития от живота и научната работа на „субекта”, но… също така акцентира и върху личната и емоционалната страна на нещата.

111.JPG

Създателите на книгата наблягат на хобитата, детските интереси, влиянието на средата, ехото на детството на Дарвин върху по-нататъшния му живот. Историята показва как кариерата на учен е един вид естествено продължение на жаждата за нови и интересни преживявания от детските години. Забележителната страст по буболечки и всякакви живинки не е задължително гнусното и непристойно за един бъдещ млад джентълмен занимание, а полага е упражнение по наблюдателност, разпалващо мисълта на естествоизпитател. Не е пропуснат и отзвука на теориите и откритията на Дарвин сред обществото, както и обяснението на тяхната значимост в контекста на съвременната наука.

111.JPG

Колкото до стилизацията на книжката, то тя е много симпатична и подходяща. Без да се търси фотореализъм и прекомерна детайлност рисунките чудесно носят усещането за скования традиционализъм на викторианската епоха. Заобиколен от бледи възрастни със строги погледи и навъсени изражения, сервизи за чай и социални порядки, не е трудно да си представим опиянението и свободата, които е изпитвал Чарлз насаме сред красотата и разнообразието на природата.

Художници, авиатори, учени и революционери – „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ е съвсем нова поредица от биографични книги в малък формат, които представят на децата вдъхновяващи фигури от историята по забавен и достъпен начин. Първите заглавия на български език са посветени на Амелия Еърхарт, Леонардо да Винчи, Чарлз Дарвин, Фрида Кало и Мария Кюри. „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ разказват историите на личности от цял свят, оставили свой отпечатък в историята. През цветните илюстрации и свежия дизайн на серията техните съдби оживяват по неповторим начин.

111.JPG

 

2 thoughts on “„Чарлз Дарвин. Кратки пътеводители в биографии забележителни” от Дан Грийн и Рейчъл Катстолър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s