„Невърмур 2: Чудотворката Мориган Врана” е най-накрая тук, за всички, които вече са се влюбили в първата книга от вълшебната (и като сюжет, и като изпълнение) поредица на Джесика Таунсенд и изд. „Бард”.

Тя бе родена Чудотворка. Приключенията на Мориган Врана във вълшебния свят на Невърмур продължават… Ти имаш дарба. Призвание. Само ти решаваш какво означава това. Никой друг.

Мориган Врана победи гибелното си проклятие; премина през опасните четири изпитания и влезе в загадъчното и престижно Чудно общество… Но пътешествието ѝ едва сега започва… Хората в тайния вълшебен град Невърмур добре помнят чудовищните атаки на другия известен Чудотворец Езра Шквал и бързо решават, че Мориган е също толкова смъртоносна. И когато започват да изчезват членове на Чудното общество, Врана е основният заподозрян. Сега от Мориган и приятелите ѝ зависи да докажат невинността ѝ, преди да бъде изключена завинаги от Чудното общество, нейния единствен дом.

nevermoor-2-bard-dzhesika-thausend

Не мисля, че Джесика Таунсенд оставя каквото и да било място за съмнение – всеки, който е харесал първата книга, несъмнено ще бъде очарован и от нейното продължение. Подхващайки ревюто на книгата адски ми се иска думата „whimsical” да имаше по-точен еквивалент на български език, тъй че да мога да ви опиша пъстрото, магическо очарование, с което ме посрещна отново светът на Мориган Врана. Богатата гама от колоритни персонажи и чудати същества, с които Таунсенд е населила книгите си впечатлява и ни кара да искаме да опознаем всяко възможно кътче на Невърмур по начина, по който сме се пренасяли в Нарния, Оз или Хогуортс.

Мориган продължава да се учи. Но дали научава нещо? Нещо истински полезно и практически ориентирано? Ето това е въпросът! И той вероятно мъчи и много от нейните връстници, при все, че те посещават напълно нормални училища, в които няма и помен от екстравагантни учители с магически способности или пък дисциплини, които навлизат в окултното и апокрифното. Фрустрацията на главната героиня с образователната институция, в която е попаднала е нещо, което моментално ще помогне на всички млади читатели да се съпоставят с нея. (С героинята, имам предвид, не с институцията. Имах си хас!) Добавете към това и усещането, че заобикалящите те възрастни са способни единствено да те пренебрегват и са абсолютно безполезни в лицето на надвисналата опасност и картинката е пълна.

37797920._sx318_

Младата госпожица Врана се опитва да се хареса и впише, да открие приятели, да не пристъпва правилата (прекалено много) и да не се забърка в (нов куп от) неприятности, но… Пределно ни е ясно, че това е прекалено амбициозна цел за една литературна героиня в младежко фентъзи, а и моменталното постигане на тая цел би било доста скучен сюжет за книга.

В „Невърмур 2: Чудотворката Мориган Врана” обаче няма и помен от скука! Мистериозни изчезвания, несправедливи обвинения, борба с предразсъдъци и… далеч по-заплашителни и физически заплахи ви очакват в този приказен роман.

 Още за книгата тук: https://www.bard.bg/book/?id=2424

В момента сайтът на изд. „Бард” предлага и неустоима оферта за комплекта от двете книги „Невърмур” – Отстъпка от 45%. До мрака на Срединощ! – https://www.bard.bg/promo/package/?id=272

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s