„Ортодокс” е български фантастичен роман за деца (а според мен – и възрастни), който след години на безплатно разпространяване в интернет се появява и на хартия. Дебютът на Григор Гачев е издаден от добрите хора от „Човешката библиотека”, издателство „Сердика ИТ“ и Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“. Приключенията на малкия Петърчо пристигат илюстрирани от неговия талантлив съименник -художника Петър Станимиров. В книгата са включени и обилно количество любопитни „бонус материали” от автора. „Ортодокс” притежава всички качества на добрата фантастика и страхотната детска литература – тази, която те впечатлява още като хлапе и остава с теб за цял живот, карайки те да обикнеш жанра като цяло. Завиждам на днешните млади читатели, които тепърва ще открият тази страхотна книга.

Заглавието „Ортодокс” всъщност идва от името на един от световете, в които се развива действието на романа. В този свят властва Църквата, с цялата си символика и ритуалност, но и с желязна десница. Религиозни догми и чудотворни икони, защита от нечисти сили и какво ли не още – това е реалността за Петърчо и всички около него.

42632194._uy707_ss707_.jpg

Петърчо обаче не е от ония, които с лекота приемат спуснатите отгоре правила. И като един същи малък некомформист, хлапето изпитва съмнения и поставя под въпрос всичко, към което по правило би трябвало да се подхожда чисто и просто със сляпа вяра. В резултат на притеснителното му и май направо небогоугодно поведение, Петърчо е изпратен в манастир, но… Както добре знаем, колкото повече притискаш един подобен герой, толкова по-хлъзгав и решен да се измъкне става той. И приключенията започват. При това в компанията на истинска самодива! А както вече споменахме, Ортодокс е само един от световете в романа, тъй че на Петърчо му предстои нещо далеч по-мащабно и завладяващо от типичното разширяване на хоризонта.

illustration-1

Григор Гачев балансира прекрасно съдържанието на книгата. „Ортодокс” е изпълнена с комплексни идеи, развити и предадени по начин, който ги прави интуитивно разбираеми (и не на последно място – атрактивни!) за младите читатели чрез вплитането на фантастични и фолклорни мотиви. Авторът изследва (измежду куп други неща) темите за противоречащите си идеологии, по които част от човечеството често залита прекалено, за неспособността ни да открием стойностното в противоположното и алтернативното, за нарушения баланс, до който води липсата на диалог и компромис…  Може и да звучи като тежка, трудносмилаема тематика за детска книга, но всъщност не е така – лекотата и хуморът, с които борави Григор Гачев са сред най-ярките качества на „Ортодокс”. Историята на Петърчо определено трябва да достигне до повече читатели и заслужава продължение!

illustration-2

Още за книгата: https://choveshkata.net/blog/?p=6969

Книгата в Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/42632194

Ревю в Книголандия: http://knigolandia.info/book-review/ortodoks/

4 thoughts on “„Ортодокс” от Григор Гачев

  1. Книгата е пример за това колко са важни кориците и заглавията за привличане на интерес. Преди време „Ортодокс“ ми мина през погледа, но само при вида и комбинацията от корицата и заглавие, директно подминах. Тематиката, която лъха от тях, ме отблъсна веднага. Да, „Не съди книгата по обложката“, но в крайна сметка всички си правим изводи по тях и всъщност съдим. За съжаление, корицата по никакъв начин не показва, че това е Фантастика, а още по-малко, че е детска книга. Ако бяха поверили и нея на Петър Станимиров, резултатът със сигурност щеше да е по-добър.
    Но пък след това ревю, има по-голям шанс да я прочета в крайна сметка 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s