Любимец на майки и татковци, на баби и дядовци, а да се надяваме и на днешните деца, Джани Родари неизменно присъства в семейните библиотеки у нас. От приказки, през детски романи, до закачлива научна фантастика за всички възрасти, творбите на италианския фантазьор са повече от добре познати на българските читатели. А наближаващите празници са повече от хубав повод да се завърнем към една направо тематична история – „Пътешествието на Синята стрела“. Вълшебният влак на Джани Родари пристига по книжарниците в прелестно ново издание от изд. „Колибри”, с илюстрациите на Николета Коста.

В Италия има предание, че всяка година, в нощта срещу 6 януари, добрата фея Бефана прелита над покривите, яхнала метлата си, и раздава играчки и лакомства на децата. Според Джани Родари тя е „благовъзпитана и много благородна синьора, почти баронеса“, но… подарява играчките от своето магазинче само на онези деца, чиито родители са платили за тях. А малкият беден Франческо всеки ден съзерцава витрината с тъга и надежда. Една нощ играчките оживяват. Те имат собствено мнение по въпроса къде да отидат и никак даже не смятат да се подчинят на Бефана. И приключението започва! Кукли и плюшени животни, храбри оловни войници, каубои и индианци, натоварени във влакчето Синята стрела, потеглят дружно напред. Войнстващ генеpал и морски капитан всяват смут и неразбории в редиците им, пилот на caмолeт paзузнaвa пътя, а Началник-гарата и Началник-влакът предвождат този пъстър свят. Искате ли да надникнете във влакчето? А да поемете на пътешествие заедно с обитателите му? Очакват ви безброй приключения – и смешни, и тъжни, които сполетяват играчките в реалния свят!

pyteshnasinyatastrela2

Любопитен образ е Бефана. Уж добра фея, а яхнала метла? Уж раздава подаръци на децата, но ето, че родителите са таксувани? Хммм… Тук нещо не е наред, но нека децата сами си извадят заключенията след като прочетат приказната повест на Джани Родари. „Продавачът на надежда” и този път не пропуска да ни вдъхне вяра, че несправедливостите не са непобедими. Кавалкада от колоритни играчки се вдига на бунт срещу не особено честното разпределение на празничните подаръци и така започва „Пътешествието на Синята стрела“.

4

Творчеството на Джани Родари винаги се е характеризирало с топъл, затрогващ хуманизъм и тази книга съвсем не прави изключение. Нещо повече – Родари дръзва да разкрие пред децата несъвършенствата на света на възрастните, окуражава ги да не повтарят родителските грешки… Точно както вдъхва живот на играчките, авторът вдъхва и увереност на малките си читатели да се борят за това, което знаят че е добро и правилно. Щипка магия, шепа идеализъм и много празнично настроение! А какво повече бихме могли да искаме от една истински добра книга?

А новите илюстрации от Николета Коста са много весели и наистина приятни – като съвременно ехо на изданията на „Народна младеж” и „Библиотека Желание”.

d09fd18ad182d0b5d188d0b5d181d182d0b2d0b8d0b5d182d0be-d0bdd0b0-d0a1d0b8d0bdd18fd182d0b0-d181d182d180d0b5d0bbd0b0

Още за книгата тук: https://www.colibri.bg/knigi/1637/dzhani-rodari-pyteshestvieto-na-sinqta-strela

Джани Родари (1920–1980) е роден в малкото градче Оменя в Северна Италия. Баща му умира, когато Джани е едва десетгодишен. Музиката и книгите са любимо занимание на бъдещия писател. Започва да пише за деца през 1948 г. Автор е на множество творби със световна слава – сборници с приказки и разкази, стихосбирки за деца и няколко романа, сред които по-известни са „Приключенията на Лукчо“, „Приказки по телефона”, „Джелсомино в Страната на лъжците” „Пътешествието на Синята стрела“. От страниците на книгите му неговият продавач на надежда раздава с пълни шепи и на малки, и на големи усмивки и вяра в доброто. През 1970 г. Джани Родари е удостоен с най-престижното отличие за детска литература – наградата „Андерсен“, наричана „малкият Нобел“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s