Аз и Док се опитвахме да оправим поредната каша с времепространствения континуум. Бяхме се впуснали в търсене на едно похитено издание на „Grays Sports Almanac 1950-2000”, но Айнщайн ме перна с опашката си и разлях бутилката си с Pepsi Perfect право върху флъкс капаситора и… Озовахме се в друга година и с друг алманах в ръце. „ФантАstika 2016” (изд. „Студио Арт Лайн”) ни приветства в бъдещето!

Може и да звуча като пълен лаик, но в 1985 нямаме такива чудесии. Това е първият ми досег с ежегодния алманах „ФантАstika”. В ръцете си държа един от десетте до момента издадени тома и нямах представа какво точно да очаквам. Подозирах, че това е просто сборник с родни sci-fi разкази, вероятно лауреати от някой конкурс, но всъщност между кориците се крие много, много повече. Останах повече от приятно изненадан.

product_530

Тук ще откриете още чудесно преводно съдържание, както и всевъзможни статии, трудове по различни любопитни теми, представяния и… Изобщо, „ФантАstika 2016” не се поддава на стандартното ревю, тъй като всяко едно от включените заглавия би могло да бъде обсъждано самостоятелно.

Ще кажа само, че сред авторите, допринесли за съдържанието на алманаха от 2016 са едни от най-големите имена в родната и чуждата фантастика. Рей Бредбъри и Станислав Лем са сред звездите, които откриваме тук, но редом с тях са и родни класици като Светослав Славчев и Светослав Минков, както и едни от най-силните ни съвременни автори.

Благодарение на алманаха списъкът ми с неща за четене набъбна с още няколко заглавия, за които разбрах именно тук. Само да не останете с впечатление, че „ФантАstika 2016” се ограничава единствено и само до литературата. Доста внимание е отделено и на киното, изобразителното изкуство, науката… Изобщо, ако поне малко си падате па фантастичното, то със сигурност ще откриете нещичко за себе си и тук. А ако си падате много… Е, мисля, че се подразбира! Личи си, че много хора са положили много труд, и резултатът е наистина впечатляващ. Свалям шапка на екипа, стоящ зад изданието. Вложили са много ентусиазъм и професионализъм.

А сега ме извинете, но Док май току що успя да поправи ДеЛориън-а. Взимам си алманаха за из път и… до нови срещи в бъдещето!

Подробности за поредицата можете да откриете тук:

https://fs.choveshkata.net/index.php?title=%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

И тук:

http://bgf.zavinagi.org/index.php/%D0%90%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%90stika

Още за книгата: https://artline-store.net/product/408/fantastika-2016.html

Пълно съдържание и превю на изданието: https://artline-store.net/userfiles/product_files_shared/Fantastika_prelisti.pdf

Заглавието в Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/35216585-stika-2016

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s