На „Книжни Криле” вече сме писали за „Петата купа” и „Лятото на страха” от Дан Симънс, но дори и да сте чели гореспоменатите книги, повярвайте ми, нищо не е в състояние да ви подготви за това, което ви очаква в „Хиперион”. Чета тази убийствена тетралогия, събрана в два тома с твърди корици, пълноправна (и дори задължителна!) част от поредицата „Велики майстори на фентъзи и фантастика” на изд. „Бард”.

Цикълът „Хиперион” се състои от четири романа – „Хиперион”, „Падането на Хиперион”, „Ендимион” и „Триумфът на Ендимион”, награждавани с „Хюго”, „Локус” и Наградата на Британската асоциация за научна фантастика. Четирите творби съвсем заслужено се нареждат сред шедьоврите на световната фантастика с несравнимото си въздействие и въображение. Този том съдържа първите две книги от цикъла – „Хиперион“ и „Падането на Хиперион“.

res_4d37dee705bbcdb728148a270790aa6f_full

„Хиперион” съвсем не е неизвестно заглавие и някои дори биха махнали пренебрежително с насмешка: „Ти пък, чак сега ли го четеш?”. Ами… да. Чак сега. Какво да се прави. Не, че имам нужда от оправдания за факта, че книгата от години е в списъка ми за четене и чак сега я преборих, но все пак – сред такъв океан от книги, до какъвто имаме достъп днес, човек просто не може да насмогне с всичко! Давам си сметка също така, че за всички фенове на Дан Симънс настоящите редове няма да крият нищо ново… Но все пак, някъде там има и други бедни хорица като мен, които все още не са се докоснали до това величие. За тях е и днешното ми ревю…

Хиперион

На планетата Хиперион, извън обсега на човешките закони в Хегемонията, дебне съществото, наречено Шрайка. Някои го боготворят, други се страхуват от него. А трети са се зарекли да го унищожат. Шрайка причаква всички в долината с Гробниците на времето, където огромни мрачни структури се движат назад в миналото. В навечерието на Армагедон, когато цялата галактика е във война, седмина поклонници се отправят на последно пътуване до Хиперион, за да търсят отговорите на неразрешените загадки в живота си. Всеки таи по една отчаяна надежда… и една ужасна тайна. А може би в ръцете на някого от тях лежи съдбата на човечеството!

Ако Шехеразада разказваше космическа опера в края на 80-те, резултатът щеше да бъде „Хиперион”! Далечното бъдеще. Земята е отдавна унищожена. Толкова отдавна, че много дори не вярват, че тя някога е съществувала. Но това не пречи на животът да продължава да съществува на множество други светове, пръснати из студените дълбини на космоса. На множество светове, но не и под множество форми. Единствено на планетата Хиперион, дълбоко в пещери и тунели се крие нещо… Нещо толкова жестоко и могъщо, че всяка среща с него приключва със смърт, или далеч по-страшни неща, а съществуването му предизвиква появата на нова религия, която го боготвори.

Романът е толкова, ама толкова епичен, че се изкушавам навсякъде да изписвам заглавието му само с главни букви. Замисълът за съвсем истинско и осезаемо божество на смъртта и болката е толкова хардкор, че вероятно всяка хеви метъл банда с гордост би използвала Шрайка за обложка на албум. (Всъщност, точно след като написах това си направих труда да попитам Гугъл по въпроса и се оказва, че има поне две метъл банди, които направо са се нарекли „Хиперион”, вдъхновени от епоса на Симънс!)

Поклонниците пристигат, всеки със собствените си вяра и цел, и от тук Симънс използва сюжетния елемент за седмината като перфектната възможност да превърне романа в своеобразна антология от истории. Различни като темпо, като сцена на действието и герои, историите все пак са нишките, от които авторът умело тъче едно платно, което накрая читателите имат възможност да погледнат отдалеч и да видят пълната картина. А на моменти тя е така кървава и болезнена, че ви се иска да извърнете поглед от нея, но… просто не можете.

hyperion-640x485

Падането на Хиперион

Докато Хегемонията се бие отчаяно в космоса срещу прокудените, които заплашват галактическото единство, седмината поклонници на планетата Хиперион водят собствена война в Гробниците на времето – загадъчния артефакт, който прикрива едно ужасяващо създание, чието освобождаване означава смърт за човечеството. 

Повече от достойното продължение отново е сред най-непоплюващите си произведения на съвременната научна фантастика. Междупланетни пилигрими, зловещ култ, обикаляне из Гробниците, колонии на стотици светове и огромни кораби, убийствено мощен изкуствен интелект, портали, война от галактически пропорции, сънища… и в центъра на всичко се оказва Хиперион. Тук просто има прекалено много, което си струва да се спомене, но същевременно колкото повече говоря аз, толкова повече неща ще трябва да разкрия, а това е свят, не, вселена, която просто трябва да изследвате лично.

И като казвам изследвате, имам предвид точно това. Симънс изисква съсредоточаване и мисъл от своите читатели. Това не е лека, приключенска фантастика, с която да убиете време, чакайки автобуса. Най-малкото, заради обема на тома силно се съмнявам, че ще тръгнете да го разнасяте със себе си из градския транспорт, но… всъщност книгата е така пристрастяваща, че кой знае, може пък и това да се случи.

Симънс не разкрива и не обяснява всичко, и определено не го прави веднага и направо. Той разказва история, изградена от истории и ви оставя да се ориентирате лека полека в случващото се, оставя ви да нареждате пъзела в главата си и неусетно ви впримчва в мрежата си. На моменти „Хиперион” ще тества търпението и упоритостта ви, но всякакви усилия от страна на читателя накрая биват възнаградени стократно.

StarКнижар

Още за книгата: https://www.bard.bg/book/?id=1307

Други ревюта:

https://virtualnomastilo.wordpress.com/2019/03/09/hyperion-i-dan-simmons-review/

http://knigolandia.info/book-review/hiperion/

https://knigoman.wordpress.com/2013/02/26/dan_simmons_hyperion/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s