Когато чуете името Том Ханкс вероятно в главата ви изникват емблематични герои, сцени и реплики от богатата и впечатляваща филмография на актьора. От „Форест Гъмп” до „Играта на играчките”, Ханкс внася особена човечност и топлина в образите, които пресъздава на екрана, кара ни да им симпатизираме и съчувстваме, да съпреживяваме емоциите им… А дали успява да постигне същия ефект не само като актьор, но и като писател? Ще открием това в сборника с негови разкази „Рядък модел” от изд. „Колибри”. 

Човек би помислил, че актьор по-скоро би пренаписвал диалога на героите си, би адаптирал чужди истории под формата на сценарии, или пък би излял собствените си идеи под такава форма. „Рядък модел” обаче изненадва читателите, или поне тези, които не са на „ти” с Том Ханкс извън екранните му изяви.

ryadykmodel3

Ако се вгледате по-внимателно в гореспоменатата филмография, сред заглавията ще откриете и документалния филм „California Typewriter” (2016), в който Том Ханкс (редом с куп други) споделя подробности за своята голяма страст по пишещите машини. Няма как човек на изкуството, събрал трицифрено число от тези вече почти излезли от употреба романтични оръдия на писателския труд да не се изкуши сам да напише нещо. И Ханкс действително го прави. При това май му се получава завидно добре. Можете да се убедите и лично в това, разгръщайки „Рядък модел”.

Именно пишещите машини се оказват и свързващата брънка между разказите, своеобразен лайтмотив в цялата книга. Но като стил, жанр и съдържание историите са наистина разнородни. Ханкс рисува образи и ситуации, не с резки щрихи и ярки цветове, а с плавни движения и успокояващи тонове. В сборника неизменно присъства един особен вид уют, провинциална романтика, старомодно спокойствие… Персонажите са истински хора, със своите слабости и качества, с мечти и терзания. Понякога героите от един разказ се завръщат в друг, но като изключим това – всяка история е самостоятелна и самодостатъчна. Заедно обаче…

hanks_blog1

„Животът е като кутия шоколадови бонбони. Никога не знаеш какъв ще ти се падне” – култовата реплика на Том Ханкс в ролята на Форест Гъмп отлично описва и съдържанието на „Рядък модел”. Разказите са за живота, и не знаеш какъв в какъв сюжет точно ще се потопиш, но предвкусваш удоволствието още с първите редове. Стигне ли човек до последните обаче… Финалът е в стил Бредбъри – там най-често ни очаква една по-ударна есенция, даваща повод за размисъл и нова перспектива върху току-що прочетеното.

Преводач на книгата е Надя Баева и благодарение на работата й разказите вървят не просто плавно, а направо пивко. Българският прочит е истинска наслада.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/1624/tom-hanks-rqdyk-model

Представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/post/101063600/tom-hanks-sglobi-radak-model-sbornik-sas-17-svoi-razkazi

Още ревюта:

https://www.goodreads.com/ro/book/show/42376640

https://mdoneva.com/2019/01/19/riadykmodeltomhanks/

http://vsichkozaknigite.bg/review/%D1%80%D1%8F%D0%B4%D1%8A%D0%BA-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D1%8F%D0%B4%D1%8A%D0%BA-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB/

„Рядък модел“ е сборник от 17 чудесни разказа на двукратния носител на „Оскар“ Том Ханкс, доказателство, че талантът му на разказвач се равнява на актьорския.  От посвещението става ясно, че насърчението за писане е дошло от Нора Ефрон, с която той си сътрудничи в романтичната комедия от 1993 г. „Безсъници в Сиатъл“. Обединяваща нишка в сборника са пишещите машини. Ханкс е страстен колекционер и притежава над 150, но не е написал разказите си на тях. При все голямото разнообразие от теми и герои, общото е чувството за хумор, носталгия по простотата в живота – не само по отношение на предметите на бита, но и на искрените, ясни отношения между хората. Очарователната атмосфера, която обгръща читателя във всеки разказ, надали може да се припише на късмета на начинаещия. Тя е плод на един много интелигентен и наблюдателен ум, на сърдечна, открита и чувствителна душа.

Том Ханкс е американски актьор и режисьор, роден в Конкорд, Калифорния, през 1956 г. Женен е за актрисата Рита Уилсън, която е от балкански произход. Играе значими роли в популярни и добре приети от критиката филми. Два пъти печели Оскар за най-добър актьор. Образите, в които се превъплъщава, варират от уязвимия „Форест Гъмп“ в едноименния филм, вдъхновяващия герой във „Филаделфия“ до упорития командир в „Аполо 13“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s