„Алчни крале” (изд. „Егмонт”) ни пренася за пети пореден път в света на Гриша, но спокойно може да я грабнете и без да сте чели оригиналната трилогия. Стига ви да познавате героите от „Шест врани” и вече да се чувствате като у дома из потайните, криещи безброй опасности улици на Катердам. „Алчни крале” е едновременно продължение и заключение на историята на харизматичните бандити на Лий Бардуго.

Каз Брекер и неговата банда тъкмо са извъртели толкова дързък удар, че оцеляването им е почти изненадващо. Но вместо да поделят тлъстата плячка, те ще трябва отново да се борят за живота си. Измамени и отслабени, те са с малко ресурси, съюзници и надежда. Стари съперници и нови врагове предизвикват Каз и подлагат на изпитание крехкото доверие между шестте врани. Война ще се разрази по мрачните, извити улици на града – битка за отмъщение и изкупление, която ще реши съдбата на света на Гриша. Никакви оплаквачки. Никакви погребения.

crooked_kingdom_cvr-a1570045330.3423

Екипът, който Каз Брекер събра с толкова усилия, и с който в крайна сметка успя да се сработи (след още повече усилия), се оказа жестоко прецакан. Нещата се объркаха така брутално, че спокойно можем да кажем, че Шесторката се озова от погрешната страна на погрешната страна на закона. Какво става, когато в ръцете си имаш заложник, от когото може да зависи всичко, но същевременно един от съюзниците ти се оказва отвлечен? Размяна на похитените? Да, но не си мислете, че тя ще мине гладко… особено, когато се намесят и бойци с нечовешки способности.

И ако Амстердам привлича определена прослойка с дадени субстанции, то неговият еквивалент в света на Гриша също ще се окаже в центъра на събитията заради… да го наречем „медикамент”. Ефектите от употребата могат да променят завинаги магията в света, начина по който хората я владеят и използват… Но кой би имал интерес всичко това да се случи?

Намесват се външни сили, правителства гонят своите цели с всички сили и всякакви средства, навсякъде сноват шпиони, двойни, тройни и какви ли не още агенти, а на читателите като нищо ще им се завие свят в този вихър от обрати, който Лий Бардуго ни е приготвила. Бъдете готови за още повече политически машинации и задкулисни игри, но и за още повече романтика и разкъсващи емоции. (И да видим, кой от героите ще ви стане любим? В моя случай… май има нещо в Нина, което ме кара да следя с най-голям интерес сцените с нея и гледната й точка!)

Да, за разлика от „Шест врани”, в който сюжетът бе по-скоро от типа на „отряд за обир”, „големият удар се обърква” и т.н., в „Алчни крале” Бардуго изпробва силите си в шпионския трилър и… Явно писателката и тук се чувства напълно в свои води! Има ли нещо, което Лий Бардуго не може да пише? Не знам! Дори и някой да е имал някакви резерви относно поредицата, то финалът на тази книга ще разбие на пух и прах всички съмнения. Ако следите поредицата, да си знаете – Бардуго няма да щади чувствата ви. Страхотна книга! Стра-хот-на!

Книголина

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/sjanka-i-kost-vselenata-grisha-325/alchni-krale-p3586

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s