Не е никак лесно човек да си избере една-единствена любима книга от пъстрия каталог на изд. „Рибка”. Там всичко е подбрано с много вкус и страхотен усет към съвременната детска литература. И все пак, към „Феята от захарницата” на Катя Антонова храним особени симпатии. Енергичната фея Ванилия има дар да превръща всичко в захар и… да си навлича неприятности. Тя бива осъдена да прекара два века, затворена в захарница, но ето че я открива младия Филип и щуротиите започват. А после, уви свършват, и тогава на човек не му остава нищо, освен да прочете книжката отново. Или пък вече има и друг изход? О, да, има, и заглавието му е „Четиринайсет Ванилии и половина“. Ванилия и Филип се завръщат в изпълненото с хумор и прозорливост продължение на историято, отново илюстрирано от талантливата Мила Лозанова. 

all_book1Ето я – втората книга, посветена на Ванилия (Феята от захарницата)! Какво ли би последвало, ако сред нас се появи фея? Ако в училище се появи фея? Ако вкъщи се появи фея? Ако в трамвая се появи фея? Но една такава щура фея – с рошава плитка и гениални идеи? Много смях, разбира се! Много нелепи въпроси, естествено! Твърде много удивени погледи, да, да! Но и достойно количество мъдри заключения! Още една доза приключения, грижливо подредени на пластове, гарнирани със забавни диалози и залети с глазура от сладки откровения! Приготвени с много обич специално за вас от Ванилия. Е, и Филип доста помогна. Мони, Ема, Никол и госпожа Петрова – също.

1565075815_ribka_2

Като стане дума за захар, веднага се сещаме за цял вкус апетитни вкусотии, които можем да забъркаме. Захарната фея обаче май най-много я бива в забъркването на каши и с най-голямо удоволствие четем за поредната такава. Този път наказанието е Ванилия да приеме образа на момиче и да заживее сред хората, в приемно семейство. И ето, че познатата ни малка фея Ванилия изведнъж вече е висока точно  „Четиринайсет Ванилии и половина“. А на момиче с такъв ръст подобава да ходи на училище, нали? В компанията на новата си съученичка Филип определено няма да скучае.

all_book2

Няма да скучаем и ние. Ванилия не само, че няма нищо против да бъде превърната в момиче, тя е направо възхитена от възможността да живее по нов начин, да изпитва нови неща и да опознае по-добре света на Филип. И при все, че ежедневието на момчето е подредено и логично, а животът му в училище е най-обикновен и далеч от вълшебствата на феите, погледнати от друг ъгъл много от нещата, които приемаме за даденост придобиват различен контекст. А перспективата, която ни представя Ванилия е прекрасна като самата нея.

all_book3

Феята в момичешки размер продължава да бъде очарователен персонаж, в който са събрани толкова много характерни детски и човешки черти, че колкото повече я опознаваме, толкова по-жива и истинска ни се струва тя. От думите и действията й струи палава невинност, силен, понякога граничещ с инат дух, грижовност, решителност, любопитство, приключенски дух и… пряма до болка. И точно чрез тази си прямота Феята от захарницата ни дава толкова храна за размисъл, при това без да я захаросва излишно.

all_book4

Наред с хумора и приключенията Катя Антонова използва Ванилия като своеобразен изследовател на човешките взаимоотношения, на връзката между деца и деца, между деца и възрастни, между нас и средата, която ни заобикаля и оформя… Има конфликтност, има драматизъм, има и позитивен пример и човеколюбива надежда, че в крайна сметка комплексите и агресията могат да бъдат победени, приятелството и достойнството – опазено, а личната позиция – отстоявана и защитена.

ribka-1

При все сериозните теми, книгата е толкова сладка, че не е истина! При това от нея нито се пълнее, нито пък има риск за зъбите ви, та… Какво чакате, та още не сте я изяли с кориците? Ключовите съставки в рецептата са следните: завидните писателски умения на на Катя Антонова и илюстраторската дабра на Мила Лозанова и… много вдъхновение! А тъй като скоро и ние ще пишем писмата си до Дядо Коледа, добавяме към списъка и още едно желание – трета книжка за Ванилия!

Още за книгата тук: http://ribka-publishing.bg/catalog/chetirinajset-vanilii-i-polovina-feyata-ot-zaharnitsata-2/

Ревю в „Аз чета”: https://azcheta.com/chetirinajset-vanilii-i-polovina-katia-antonova/

One thought on “„Четиринайсет Ванилии и половина“ от Катя Антонова, с илюстрации от Мила Лозанова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s