Един гълъб се отправя на пътешествие, носейки послание за мир, разбирателство и толерантност. Една от най-емблематичните песни, писани някога се превръща в детска илюстрована книга. Един вечен текст достига до нас под нова форма и на два езика – в римувания английски оригинал и български превод в проза. „Imagine” от Джон Ленън идва нарисуван от Жан Жулиен и се понася на „Книжни Криле”. Част от печалбата от продажбата на книгата на изд. „Кибеа” ще бъде дарена на „Амнести Интернешънъл“.

„Imagine“ е изключително могъщо заявление, написано с невероятно дълбока любов към човечеството и неговото бъдеще. Тази книга е много специална за мен. Текстът е на съпруга ми Джон и аз съм много щастлива да го видя така прекрасно илюстриран. Джон написа песента „Imagine“ като призив за мир в света. Днес мирът ни е по-нужен отвсякога, затова думите му са все така важни… Трябва да се отнасяме с всички еднакво, независимо откъде са и на какъв език говорят. Та нали гълъбът в тази книга приветства всички останали птици – независимо от цвета на перата им и от формата на клюна им. Така ще изпълваме със смисъл всеки свой ден. Всяко добро, което сме сторили, дори и най-дребното, помага да направим света по-добър. Вие можете да го направите, аз мога да го направя, всички можем. Представете си… Заедно можем да постигнем мир. И тогава светът наистина ще е обединен.” – Йоко Оно Ленън

Нека оставим настрани всякакви различия, политически пристрастия и прочее идеологии. Нека оставим настрана дори и личността на Джон Ленън. Да се абстрахираме от всичко, което знаем или не знаем за тази песен и чисто и просто да прочетем текста. Нима това не е идеал, което всеки един от нас би искал да предаде на децата си? Нима мечтата за мир, сигурност и приемственост не е нещо, което си струва да предадем на поколението след нас, с надеждата, че то няма да повтаря грешките ни и да наследи цинизма ни?

Думите на песента „Imagine” са превърнати от текст в контекст чрез рисунките на графичния дизайнер Жан Жулиен, който ръководейки се по незабравимите куплети на Ленън разказва изпълнената със символизъм история на един гълъб. Неговото пътуване може и да започва някак самотно, но затова пък предизвиква любов и усмивки където и да го отведе.

imaginefront-cover27209514

Задачата пред Жан Жулиен е доста тежка – да представиш илюстрации, които да вървят ръка за ръка с велика песен, обичана и слушана от милиони… Очакванията няма как да не са големи. Но вместо да се опитва да ни изуми с нещо също толкова голямо, Жулиен разчита на семпла простота и ясни тонове. А това не само прави илюстрациите разбираеми и лесни за възприемане дори и от най-малките, но и някак си визуално допълва така ясното и наглед съвсем простичко послание на песента.

9876312_back__b

Едва ли има нужда да споменаваме, че „Imagine” може да бъде не просто разлиствана и четена, но и дори изпята. Достатъчно е да разгърнете книгата под музикалния съпровод на едноименната песен и да оставите децата сами, за да преборят „сценичната треска”. Действа безотказно и по-добре от всяко караоке 😉

А дали „Imagine” няма да ви се стори наивна книга? Това не знам. Знам обаче, че никой никога не е постигнал нещо, в което не е вярвал поне мъничко.

Още за книгата тук: https://kibea.net/book/2720

И тук: https://www.ploshtadslaveikov.com/lenan-komunist-sotsialist-ili-prosto-dzhon/

И тук: https://www.detskiknigi.com/imagine-predstavi-si-kartinna-kniga-v-pomoshh-na-choveshkite-prava/

Жан Жулиен е френски графичен дизайнер, който понастоящем живее в Лондон и в САЩ. Роден е в Нант и е завършил графичен дизайн в Кемпер, преди да отиде в Лондон и да завърши Централния колеж за изкуство и дизайн „Св. Мартин“ през 2008 г. и Кралския колеж по изкуствата през 2010 година. Той работи в множество различни области – илюстрации, фотография, видео, костюми, инсталации, книги, постери и дрехи.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s