„Коледна песен” на Чарлз Дикенс е една от онези редки книги, които не само са се утвърдили като неподвластна на времето класика, но и продължават да бъдат сред любимите произведения на широката публика. Дали разковничето е в призрачното присъствие в историята, придало онази неподражаема викторианска тъма на иначе светлия празник? Или пък е в надеждата, че по Коледа наистина се случват чудеса и дори каменното сърце на закоравял скъперник Ебенизър Скрудж може да се отвори за любов към ближния? Причините вероятно са далеч повече, но каквито и да са те – в едно няма никакво съмнение. „Коледна песен” принадлежи с пълно право към „Колекция Върхове” на изд. „Изток-Запад”, илюстрирана от художника Петър Станимиров.

koledna-pesen-30

Коледна песен е една от най-завладяващите и вълшебни коледни истории, вдъхновила множество литературни и филмови сюжети през годините. Дикенс не е първият автор, който засяга темата Коледа в произведенията си, но е първият, който успява да популяризира празника, излагайки светската си гледна точка спрямо него пред обществеността. Той започва работа по романа през септември 1843 г. и я завършва само за 6 седмици: първото издание на книгата е на 19 декември същата година. Подобно на другите му произведения, и тук лошото детство на автора хвърля отражението си върху романа – предполага се, че противоречивите чувства на Дикенс към баща му са вдъхновили изграждането на образа на Ебенизър Скрудж като отрицателен – и все пак впоследствие положителен – герой.

10264028_10152400528331689_8926101699475361146_o

Но за историята и сюжета на романа вече е говорено много и ние едва ли можем да кажем кой знае какво ново по темата. Вместо това ще съсредоточим ревюто си върху качествата на изданието на „Изток-Запад” в частност.

1604370_10152392923066689_4800942541403559299_n

От противоречивия карикатурист Джон Лийч, илюстрирал първото издание, през майсторството на Роберто Иноченти, до триизмерната дигитална магия на режисьора Робърт Земекис, „Коледна песен” е вероятно едно от литературните произведения, които се радват на най-много и най-чести визуални интерпретации под всякаква форма. Сега към тях прибавяме и работата на небезизвестния Петър Станимиров, който отново е във вихъра си. Независимо дали става дума за Тарзан, Конан или пиратите на Р. Л. Стивънсън, художникът успява едновременно да превърне авторовите думи в запомнящи се образи, но и да придаде на отделните издания консистентното усещане за принадлежност към „Колекция Върхове”. Това издание на „Коледна песен” съвсем не прави изключение.

koledna-pesen-35

От димящите комини и засипаните със сняг улици на английските предградия до шаловете и бонетата на коледарите, от бръчките по старческото лице на Скрудж до ефирните очертания на посетилите го духове, рисунките на Петър Станимиров ще ви помогнат да се пренесете с лекота в творбата на Дикенс.

В традициите на „Колекция Върхове”, освен с авторските илюстрации, това издание на „Коледна песен” може да се похвали и с луксозна твърда корица. Текстът е в познатия превод на Нели Доспевска.

 Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/koledna-pesen

10451737_10152374402441689_2093964499766433834_n

 Чарлз Джон Хъфам Дикенс (1812–1870) е родом от Портсмут, Англия. След като баща му попада в затвора за дългове, Чарлз е принуден да напусне рано училище, за да изкарва прехраната си, работейки във фабрика. Тежките условия, в които живее и работи в тези години, са в основата на бъдещия му успех – именно те повлияват силно на интереса му към реформиране на социално-икономическите и трудовите отношения, които смята за несправедливи към по-бедните, и които долавяме в не едно и две негови произведения.

Дикенс е сред най-популярните автори и критици на XIX век, чиито безценни творби му носят нечуван успех още приживе – той постига по-голяма популярност от всеки друг английски писател по това време и е определян от мнозина като най-видния представител на Викторианската епоха. Автор на 15 романа, сред които добре познатите и любими на мнозина и днес Големите надежди, Дейвид Копърфийлд, Приключенията на Оливър Туист, Барнаби Ръдж, Коледна песен и др., както и на множество разкази, статии, лекции, пиеси и др.

Чарлз Дикенс и неговото творчество са високо оценявани за техния реализъм, хумор, майсторство на прозата, характерни персонажи и социална ангажираност от писатели като Лев Толстой, Джордж Гисинг и Гилбърт Кийт Честъртън.

koledna-pesen-37

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s