До всички настоящи и бъдещи фенове на Брандън Сандерсън (бивши просто няма!) – ликувайте! Да, няма как да не ликуваме дружно, след като това е четвърто ревю за книга на Сандерсън в рамките на едва месец, но… така действат от „Студио Арт Лайн”. След „Отсенки от себе си” и „Оковите на скръбта”, от издателството се захващат с „възкресяването” на поредицата „Мъглороден”, този път от самото начало. Ако сте закъснели да се нахвърлите на първото българско издание на „Последната империя”, то сега имате прекрасната възможност да се сдобиете с новото, чиято атрактивна корица е илюстрирана от художника Тодор Христов.

Някога един герой се възправил, за да спаси света. Млад мъж със загадъчен произход отправил храбро предизвикателство към мрака, който се спускал над тази страна. Но се провалил. Хиляда години по-късно светът е пустиня от пепел и мъгли, управлявана от безсмъртен император, наричан лорд Владетеля. Всеки опит за съпротива завършва печално. Но надеждата оцеляла. Надежда за края на империята и дори за гибелта на самия лорд Владетел. И ето че в наши дни един брилянтен ум подготвя ново въстание — такова, което зависи изцяло от неговата хитрост и необичайни способности и от помощта на невероятна героиня, дете на улицата, която трябва да овладее изкуството на аломантията, могъщата сила на Мъглородните.

product_744

При все, че има в библиографията си както някои съвсем тънки книжлета, така и някои Young Adult заглавия, Сандерсън изобщо не се свени от многотомни епоси. А серията „Мъглороден” е епично фентъзи, при това от най-едрокалибреното. Последната империя съществува вече тъй дълго, че събитията, положили началото й се губят в пясъците на времето. Да се изправиш срещу безсмъртието и абсолютната сила на лорд Владетеля и неговите подчинени е равносилно на самоубийство. Из опустошената земя се стели мъгла, под чието прикритие бродят създания – първично, безформено зло. Всяка надежда сякаш е погребана под пепелта, която покрива всичко наоколо. И все пак… отчаянието има склонността да ражда герои, понякога в най-неподозирани форми и от най-неочакван произход.

Този мрачен свят идва в комплект с нещо, което Брандън Сандерсън е развил до степента на висш пилотаж, а именно – уникална магическа система, която е толкова откачена, и същевременно толкова добре развита и изпипана, че ум да ти зайде. Главите на наистина малко автори биха могли да родят вещо подобно на аломантията, създадена от Сандерсън в „Мъглороден”. Говорим за дарба, при която консумацията на определени метали и сплави води до появата на разнообразни свръхсили, които пък могат да бъдат както физически, така и психически ориентирани и варират от манипулация на метали до пророчески видения. И… не, практикуването на аломантия изобщо не изглежда като фентъзи преработка на сцена от епизод на „Eat Man” 😛 Въпреки, че не мога да не си задам въпроса дали Сандерсън случайно не е чел мангата или пък гледал аниме сериала…

Но да си дойдем на думата. „Последната империя” се върти около заговор за преврат, целящ най-накрая да срути безконечното управление на считания от мнозина за божество император. С тази задача се наемат шепа изпечени измамници и ловки крадци. В центъра на сюжета са Келсайър и Вин. Първият е разбойник, откраднал много, и изгубил още повече – имперските инквизитори не прощават никому, нито пък престоят в мините. Втората е момиче, научило куп сурови житейски уроци прекалено рано и по прекалено труден начин. От тях двамата зависи дали последните дни на „Последната империя” наистина наближават или лорд Владетеля ще властва още хиляда години…

c3f6a5_741cf7b312524d72bf4b0177fa1599c2mv2

Сандерсън ни пренася… другаде! С куп зрелищни битки и невъобразим екшън, първата книга от серията „Мъглороден” е истинско, твърдо фентъзи, което никой почитател на жанра не би искал да пропусне. Дори и вкусовете ни да се разминават и романът да не ви допадне напълно по някаква причина, сигурен съм че ще го оцените по достойнство.

StarКнижар

Още за книгата: https://artline-store.net/product/569/poslednata-imperia-magloroden-kniga-1.html

Ревю в Книголандия: http://knigolandia.info/book-review/poslednata-imperiya-mugloroden/

Ревю в ShadowDance: http://www.shadowdance.info/800Broeve/Br67/knigabroi/sanderson.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s