Ако проведем анкета кое е първото заглавие, за което се сещате чувайки определението „българска класика за деца”, то вероятно на чело на класацията ще открием „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ (1933). Романът на Елин Пелин е определян от мнозина като първото българско детско фентъзи и неизменно продължава да бъде част от учебната програма в родните училища, което води и до непрестанното преиздаване на произведението. Но издание като това на „Студио Арт Лайн” до сега не е имало, и то определено заслужава внимание и това си личи отдалеч – стига просто да зърнете илюстрациите на художничката Дияна Нанева.

„Ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на великия магьосник Мирилайлай и как след чудни и смели приключения се спаси. Неговите страдания и борбата му да се освободи от злото облагородиха душата му, калиха волята му, направиха го смел и предприемчив.“

product_616

Как ще ахнат хлапетата сега, когато четат фентъзий, чийто главен герой не е осиротял избраник на съдбата, нито пък ученолюбивият аутсайдер на класа, нито дори потомък на магьосници или пък изтърсакът в похитено от зли сили семейство. Вместо това Ян Бибиян е един босоног проклетник, на чиято глава шапка не може да се задържи, недолюбваният от всички хаймана на селото, който се чуди как да напакости. Ха сега, де! Какво да го правиш такъв главен герой? Дай му да си пати и да видим как ще свърши всичко! И Ян Бибиян си пати, та пушек се вдига. (При това не само от запалената в компанията на дяволчето Фют цигара.)

zx320_3359304

Да, от днешна гледна точка някои елементи на романа са някак анахронични и звучат странно за съвременните деца, които растат в далеч по-различни условия. (Късането на кокоши глави си е направо потресаващо…) Но сякаш изведнъж забравяме за всичко това чрез опияняващо добрите илюстрации на Дияна Нанева. Чрез тях Ян Бибиян сякаш живее нов живот. Същата история неусетно се визуализира в съзнанията ни по съвсем нов начин, с една по-друга, по-близка чувствителност. Дияна Нанева прекрасно е уловила и приказното, и фолклорното, и мрачното, което е залегнало в сюжета на романа. Илюстрациите са прелестни!

11

Прибавете към това големия формат, чудесния печат и твърдата корица и юбилейното издание на „Студио Арт Лайн” наистина се превръща в дефинитивния вид, в който бихте искали да притежавате тази детска класика. И дори няма да издаваме с чии са думи започва тази пременена версия на „Ян Бибиян”. Ще прочетете любопитния и трогателен предговор към книгата и ще разберете сами. Ние пък се надяваме, че скоро и лунните приключения на Ян Бибиян ще получат същата трактовка!

ian-bibian-stranici-ot-tazi-kniga

Още за книгата тук: https://artline-store.net/product/465/yan-bibian.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s