„451 градуса по Бредбъри” (изд. „Gaiana”) е концептуална антология с български разкази, отличени в едноименния конкурс на списание „Дракус”. В леко над 300 страници са събрани точно 31 разказа (всеки от които е до 4510 думи!), вдъхновени от краля на кратката форма Рей Бредбъри. Явор Цанев, Анна Гюрова, Валентин Попов, Димитър Цолов, Елена Павлова, Иван Атанасов и още цяла рота родни жанрови таланти мерят сили в един наистина силен сборник!

Доста хора определят подобен тип книги като „ъндърграунд”, което е парадоксално, тъй като съдържанието на „451 градуса по Бредбъри” спокойно слага в малкия си джоб доста от далеч по-комерсиалните фантастични антологии от подобен тип – както български, така и преводни. Подборът е зверски добър! Шапки долу! Започваш сборника, историята ти отнася главата и си казваш: „Аха, явно най-сполучливите истории са сложени в началото, за да те грабнат да четеш до края”. Но си в груба грешка. Защото добрите истории просто не спират. Те се редят една след друга, удрят право в целта и будят истински респект към внушителната творческа сила, която е напълнила страниците с нестандартни идеи и внезапни обрати, от които може да дадете на късо.

451-3d-1

„451 градуса по Бредбъри” е истински титан, не просто що се отнася до хорър, фентъзи и фантастика, но и изобщо в цялостно литературно отношение. Името му неизменно предизвиква асоциации и сравнения, а летвата, която той е поставил през десетилетията е адски висока. Да вървиш по стъпките му е едва ли не естествен стремеж за доста автори. Да се опитваш по такъв неприкрит начин да го развиваш и да твориш в стила му звучи едва ли не самонадеяно до глупост. Да се представиш достойно и дори да се докоснеш до нивото му обаче е нещо повече от успех. То е безапелационно свидетелство за потенциал и разказвачески талант.

15972576_1631992120430930_5046284715351144332_o

Честно, през ръцете ми тия дни минават толкова много книги, че е голяма рядкост да имам време да се върна и да прочета отново някоя от тях, пък дори и да ми е харесала много. Този сборник обаче ще си почине на рафтчето и определено ще бъде препрочитана (нееднократно!) и препоръчвана най-горещо. Колко горещо? Поне 451 градуса!

Страницата на изданието във Фейсбук: https://www.facebook.com/pg/451-градуса-по-Бредбъри-1485813145048829

Още ревюта: https://www.goodreads.com/book/show/28077002-451

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s