Тик-так! Как лети времето. Ето, че отново е октомври. Дните се скъсяват, мракът настъпва все по-упорито, вечерите захладняват и вятърът навява листа по алеите. Независимо дали празнувате Хелоуин или не, то някое по-зловещо четиво, пропито с мистерии и свръхестествена атмосфера си е напълно в реда на нещата, нали? Е, днешното ревю идва тъкмо навреме! „Мистерията на къщата с часовника“ (изд. „Колибри”) е младежки роман с фентъзи и хорър елементи и ясно изразени готически нотки. Книгата излиза за първи път през далечната 1973 година първата и печели такава популярност, че се оказва първата от общо дузина заглавия, разказващи за приключенията на младия Луис Барнавелт – осиротяло хлапе с остър ум, което има нюх за всичко призрачно и паранормално.

Когато пристига в дома на чичо си в Ню Зебъди, любознателният сирак Луис Барнавелт не очаква, че му предстои да прекрачи прага на мистериозен свят – вълнуващ и пленителен, но и тъй зловещ, че целият настръхваш. Ще се наложи чичо Джонатан и неговата скъпа приятелка г-жа Зимърман да сдружат магическите си способности, за да победят силите на мрака, възкресени от отвъдното, и да им попречат да унищожат света с неукротимата си мъст. Но ще се справят ли без помощта на изобретателния и храбър Луис, който бързо се досеща, че не една и две са тайните на внушителната стара къща с просторни стаи, мраморни камини и мрачни проходи. А най-голямата е скрита в стените ѝ. Каква ли е? И ще имат ли време да спрат края на света?

mistnakyshtschas3

Автор на поредицата е Джон Белеърс и той е нещо като Р. Л. Стайн от времето на дядо ви. Или иначе казано – детски хорър, без бруталност и предимно без същински ужас, но компенсиращ възрастовите ограничения с обилни количества мрачна атмосфера и усещане за нещо неизвестно, дебнещо от сенките. Умело написан, с неангажиращ и лек стил и наистина приятен превод от Надежда Розова, романът се чете на един дъх и придава на облачния октомврийски следобед злокобен гъдел.

Джон Белеърс позволява на героя си да се държи доста детински от време на време, в контраст с днешните оправни и отракани протагонисти, а също така използва романа и за леко назидателни цели, но все пак, нищо което да ви развали удоволствието или да звучи прекалено нравоучително. Историята се развива през 1948 – сянката на войната все още не се е вдигнала от света, но все пак героите живеят в едно по-наивно и някак си по-спокойно време. Или може би така е само привидно? Ако нямаш мобилен телефон под ръка и куп виртуални врагове за громене, нищо чудно да се огледаш наоколо и да откриеш, че си заобиколен от обезпокоителни странности, тук, в реалността. И Луис се захваща да разнищи „Мистерията на къщата с часовника“! Не успее ли да се справи последствията могат да бъдат фатални и то далеч не само за него самия.

Романът ще се хареса предимно на 9-14 годишните, но ако си падате по младежко фентъзи или по-туширани страшни истории не пропускайте книжката независимо от възрастта си. Дали от изд. „Колибри” ще се решат да продължат издаването на серията? Надявам се!

Откъс от книгата и възможност за поръчка: https://www.colibri.bg/knigi/1617/dzhon-beleyrs-misteriqta-na-kyshtata-s-chasovnika

Ревю на Книжен Петър: https://knijenpetar.wordpress.com/2018/11/04/misteriyata-na-kushtata-s-chasovnika-dzhon-beleurs/

Американският писател Джон Белеърс (1938–1991) дължи литературната си слава на своите готически младежки романи. Автор е на повече от 30 произведения и е носител на многобройни литературни награди за най-популярните от тях. „Мистерията на къщата с часовника“ (1973) получава първата си филмова адаптация още през 1979 г. Втората излиза на екран през 2018 г. с участието на Джак Блак и Кейт Бланшет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s