На родния пазар има не един и два тома с класически приказки. Всъщност, приказните сборници са толкова многобройни, че е доста трудно човек да се спре на едно-единствено издание измежду богатото разнообразие. Предложението на изд. „Колибри” „Златна книга на приказките” е не просто удачен, но и направо отличен избор. Съставена от Жечка Георгиева, книгата съдържа 79 приказки в общо 656 страници. Тук са намерили място едни от най-любимите сюжети, достигнали до нас през вековете – истории от различни кътчета на света, разказани от големите майстори на приказката. 

Имало едно време едно много четящо момиче, което обожавало приказките и се забавлявало с тях дълги години. И един ден си казало: само ако можех да съставя книга с всичките си любими приказки… Така че когато след много години станало издател, сбъднало и мечтата си. Приказките се оказали 79 на брой и никой не се учудил, че сборникът се харесал на всички и се издавал непрекъснато в продължение на повече от 10 години. Сега, близо 15 години след последното издание, „Колибри“ го предлага на новите поколения, които не са имали радостта да се насладят на подборката от български, руски, френски, английски, арабски и много други приказки от цял свят, както и шедьоврите на братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф, Шарл Перо и много други, Весела Коледа с тази наистина ЗЛАТНА книга!

zlkniganaprik2

Гореспоменатите имена едва ли имат нужда от представяне. Няма и нужда да ви убеждаваме в стойността на техните произведения. Можете да се доверите спокойно на избора на Жечка Георгиева, тъй като включените тук приказки наистина не са случайни. Опитайте се да се сетите за любима детска приказка и най-вероятно ще я откриете в съдържанието на „Златна книга на приказките”.

Тук са и изпълнените с мъдрост и хумор славянски приказки, и многопластовите, лирични истории на Андерсен, и мрачната готика и екзотичните приключения на Вилхелм Хауф, и събраните и преразказани от братя Грим и Шарл Перо средновековни сюжети… Истории от близо и далеч, изпълнени с какви ли не премеждия, вълшебства и магии, с чудни създания и говорещи животни, със сбъднати желания и разгромено зло. Разнообразието, което се разкрива пред нас с всяка следваща приказка е наистина огромно. Наред до големите световни майстори с пълно право са се наредили и някои от родните сладкодумци и приказници.

Корицата е твърда и приятно илюстрирана. Оформлението е дело на Росен Дуков. Използваната хартия е тънка и въпреки, че някои биха определили това като недостатък, трябва да отбележим, че благодарение на този фактор книгата всъщност е изненадващо лека, въпреки че отдалеч книжното тяло изглежда доста масивно. Който е чел продължително дебели томове знае, че теглото не бива да се пренебрегва, а е досадно да прекъсваш четенето, защото ръката ти е отмаляла.

Още за книгата тук: https://www.colibri.bg/knigi/1644/zhechka-georgieva-zlatna-kniga-na-prikazkite

Жечка Георгиева е български преводач, съставител и редактор на две книги с приказки –„Италиански класически приказки“ (1997) и „Златна книга на приказките“ (2005), автор на „Илюстрована енциклопедия на стайните растения“ (1999) и „Ние, гениите“ (2010).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s