Дори да не сте чели десетките митологични приключения на Рик Риърдън и да не сте врели и кипели в съвременната детска литература, трудно е да не сте имали поне някакъв досег с хитовите поредици за Пърси Джаксън, Картър Кейн, Магнус Чейс… Ето защо и надписът „Рик Риърдън представя” звучи доста внушително и обещаващо върху корицата на книга, нали? Да, но книгата все пак не е писана от Рик Риърдън. Автор на поредицата за Пандавите е Рошани Чокши, а какво можем да очакваме от нея? Най-краткият отговор е: бестселър. „Ару Шах и краят на Времето” доказа, че името на Риърдън определено привлича внимание и служи като печат за високо качество, но и самата история спокойно се справя с високо вдигнатата летва. Запознахме се с едно дръзко и съобразително момиче с индийски корени, натъкнахме се на прокълната лампа и се потопихме в магията и екзотиката на индийския фолклор в едно динамично приключение за млади читатели. Какво става по-нататък? Скоро ще разберем! Продължението вече е тук – „Ару Шах и песента на Смъртта” идва от изд. „Изток-Запад” със спираща дъха родна корица от художника Борис Стоилов.

Ару тъкмо е започнала да се ориентира в ролята си на Пандава, когато Другият свят е обхванат от паника: изчезнали са лъкът и стрелата на бога на любовта, но крадецът далеч не е херувимче! Точно обратното – той превръща хората в безсърдечни, кръвожадни зомбита. И не стига това, ами Ару е набедена за извършената кражба. Ако не открие стрелата до десет дни, ще бъде прогонена от Другия свят. Завинаги! За добро или за лошо обаче, тя не е сама в това опасно приключение. Освен със своята духовна сестра Мини, този път Ару ще бъде в един екип и с Брин – едно суперсилно момиче, което знае много повече, отколкото споделя, и Ейдън – момчето, което живее в съседната къща и също крие доста тайни. Заедно четиримата ще се бият с демони, ще пътуват през блестящото и опасно змийско царство, за да открият накрая, че врагът им изобщо не е онзи, когото са очаквали…

111.JPG

Както вече ви е загатнала анотацията на книгата – втората книга от квартета на Пандавите е пълна с вълнуващи сцени, шеметно действие, високи залози и изобщо е едно зрелищно продължение, което не ви остава да скучаете дори за минута. Рошани Чокши балансира прекрасно между драма, хумор и екшън. Героите преминават през редица съдбоносни изпитания, но битките (и изобщо всякакви форми на насилие) са описани и поднесени по начин, който е подходящ за аудиторията – т.е. без да се омаловажават опасностите и възможностите на враговете, без да се губи интригата, но и без да се изпада в истинска бруталност. Самата Ару Шах ни става все по симпатична и мила на сърцето, доказвайки себе си и срещайки трудностите по достоен начин. При все едва ли не крехката си възраст, момичето демонстрира завидна твърдост и решителност, но Рошани Чокши все пак не я хиперболизира прекалено и й позволява моменти на слабост, в които да се включат и нейните съюзници.

51rr6lgfqfl._sx329_bo1204203200_

А когато си имаш епични разправии от свръхестествено естество приятелите са повече от добре дошли! Ару има известни задръжки относно новите попълнения в дружината. Пандавите са вече три и това става причина за известни търкания, но… откраднати са легендарни артефакти, а крадецът трябва да бъде идентифициран и то незабавно. За да се случи това всички трябва да се сработят добре и да оставят различията зад себе си. За щастие общата цел и надвисналата опасност в крайна сметка се оказват напълно достатъчни, за да мобилизират младите герои да дадат най-доброто от себе си.

61gm5iv02bql._sx325_bo1204203200_

Рошани Чокши също е дала най-доброто от себе си в „Ару Шах и песента на Смъртта”. Прекрасно построено и написано младежко фентъзи, което наистина не остава нищо, което да желаем… освен час по-скоро да прочетем и третата книга!

Още за книгата тук: https://iztok-zapad.eu/aru-shah-i-pesenta-na-smurtta

Още ревюта: https://www.goodreads.com/book/show/47175343

Рошани Чокши е американска писателка, автор на младежки романи (young adult). Тя е бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“ с цели три книги, сред които и „Ару Шах и краят на Времето“ . Работата й е номинирана за наградите „Локус“ и „Небюла“, а книгите й се появяват в няколко списъка с най-добри книги на годината. Чокши живее в Джорджия, САЩ, но има индийски и филипински корени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s