„Островът” на Александър Секулов се завърна с прилива, не само с нашумелия телевизионен сериал, създаден по сюжета на книгата, но и с ново издание на самата книга, този път от изд. „Хермес”. В духа на „Синьо лято” и „Васко да Гама от село Рупча”, време беше на някоя нова морска история да улови магията на лятото и мистериите на неусетно отлитащото детство и всичко онова, което идва след него. „Островът” е красива и истинска история, уж юношеска, но всъщност е и за всички онези, които скоро ще бъдат юноши, както и за онези, които отдавна вече не са.

Всяко лято тринайсетгодишният Николас, цар на войната, и опасният инат Алекс, на осем години, прекарват ваканцията си на малък гръцки остров. Там живее техният добър приятел, албанчето Армандо – цар на мира. Неочаквано на острова пристигат техни връстници за международен курс по подводно гмуркане. Между двете групи започва безмилостно съперничество. Истинска битка. Не само кой да владее загадъчната скала в морето, но и за сърцето на една кралица с присмехулни очи. Всяко дете е само срещу всички, а всички – заедно срещу опасната буря. Докато момчетата не разберат със сърцата си, че любовта е само едно щастливо корабокрушение, в което се молиш да не те открият.

111.JPG

Ако лятото вече започва да ви липсва, то този необикновен роман е лекът за всички ваши болежки. Заживях и задишах с Николас, Армандо, Алекс, Габриела… Задишах онзи особен въздух с аромат на море, любов и свобода, който човек диша само там и само тогава – на тринайсет, тичайки по пясъка. Сякаш не аз, а морският бриз разгръщаше страниците на книгата. Поетична и приключенска, носталгична и непринудена, „Островът” е една от онези книги, които човек носи със себе си дълго време след като е прочел, не, попил и последната страница.

Тук има всичко – пакости и препирни, бунт и битки, любов и лоялност, тайни и търсене на отговори… Александър Секулов е успял да улови в думи един от най-важните, изпълнени с противоречиви чувства периоди от живота на всеки от нас, а именно залезът на детството и изгревът на нещо ново и непознато, което едновременно ни плаши и привлича.

„Островът” е великолепно преживяване, което, за разлика от стъпките по пясъка, не се отмива и не изчезва лесно с първите вълни на ежедневието, а оставя трайни следи. Една книга, която е способна да прогони упоритото безветрието и да издуе платната ви със забравени емоции. Александър Секулов ни напомня за времето, което изтича като пясък между пръстите и ни кара отново да видим красотата в на сипещите се песъчинки. Лятото отминава, но топлината му можем да запазим и да носим със себе си завинаги.

Още за книгата: https://hermesbooks.com/ostrov-t-1.html

Още ревюта: https://www.goodreads.com/book/show/12255889

АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ е автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Гравьор на сънища“, и „Скитникът и синовете“. Издал е поетичните книги „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“, „Хроники и химни“. Драматург е на Драматичен театър – Пловдив, отличен с награда „Аскеер“ за драматургия за пиесата „Няма ток за електрическия стол“ и „Дебелянов и ангелите“. Носител на националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Иван Николов“.

4498743_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s