Има книги, които децата ми харесват. Има и книги, които децата ми обожават. Но има и една дори по-горна категория – особеното признание да прочетем заедно една книга докрай и след това веднага да я започнем отначало. Такъв беше случаят с „Мая и концертът на талантите”, дебютната детска книга на Зорница Иванова, положила началото на поредицата „Феята Розичка и българските деца по света”. Очаквахме с нетърпение и любопитство втората книга, и… чакането си заслужаваше! „Ели и тайната тетрадка” (изд. „Кокиче”) също моментално се озова сред любимите ни семейни четива. Илюстрованият детски роман е вече прочетен повторно и като нищо скоро ще бъде и потретен.

Не е тайна, че със семейството ми живеем в чужбина. Полският език е майчиният език на децата ни, а българският – татковият. Летим до България при всеки удобен случай и оставаме възможно най-дълго, а през останалата част от времето разчитаме на Скайп, за да поддържаме връзка с баби, дядовци, лели и чичовци. Опитвам се всячески да компенсирам липсата на българския език в ежедневната среда на децата. Разговарям с децата единствено на български, гледаме филмчета с български дублаж, четем, а и до нас редовно пристигат колети с книжки от България… Но преди да открием Феята Розичка никога преди не бяхме попадали на книги, които да са написани сякаш наистина специално за нас и да засягат начина ни на живот по такъв прекрасен и топъл начин!

eli-i-taynata-tetradka-30

„Феята Розичка и българските деца по света” е уникална поредица, чиито герои са деца с български корени, живеещи далеч от България. Феята Розичка е българска фея, която помага на българчетата по света да се справят с различни проблеми, които срещат в своето ежедневие – несигурност, липса на приятели, въпроси относно своята идентичност, носталгията по дома, търсенето на своето място в новото място… А решението на тези проблеми винаги се крие в българските традиции и дух. При това тези понятия са представени без кух патос или високопарен, лъхащ на фалш патриотизъм. Всяко споменаване на всичко българско е част от сюжета и е нужно на историята, не звучи като пробутване на предъвкани идеали, а кара читателите да повярват в думите на Зорница Иванова.

Родителите на Ели са се преместили в Германия. На момиченцето й е трудно да срещне нови приятели и да се почувства истински като у дома си. Пречи й ниското самочувствие що се отнася до уменията й по немски език. Ели се притеснява, че ще направи някоя грешка и ще се превърне в обект на присмех. Самотата й тежи и единственият й отдушник са посещенията на баба Мария, както и часовете прекарани в кухнята в приготвянето на български гозби. И тогава на помощ долита… феята Розичка, разбира се!

d095d0bbd0b8-d0b8-d182d0b0d0b8cc86d0bdd0b0d182d0b0-d182d0b5d182d180d0b0d0b4d0bad0b0-d093d0bbd0b0d0b2d0b0-3

Жизнерадостна и любяща, феята се отнася с разбиране и към проблемите на Ели, но и веднага е готова да предложи начин за борба с тях. При това, за да открие нови приятели Ели дори не трябва да разчита на магия. Достатъчно е да покаже на другите коя е всъщност. Но как да изразиш себе си? Как едновременно да покажеш кой си, от къде идваш и какво обичаш да правиш? Розичка има страхотна идея – Ели може да изрази себе си чрез своето хоби – готвенето!

Уви, не всичко е толкова просто. При все, че повечето деца от класа на Ели са заинтригувани от есето й, посветено на готварската й страст и мечта й да си отвори ресторант, наоколо се навърта една особено недоброжелателна и завистлива особа!

d095d0bbd0b8-d0b8-d182d0b0d0b8cc86d0bdd0b0d182d0b0-d182d0b5d182d180d0b0d0b4d0bad0b0-d093d0bbd0b0d0b2d0b0-2

Наистина, това са книжки написани със сърце и душа, с много внимание и грижа и разбиране на нуждите на читатели като нас. При последното посещение на майка ми у нас й дадох да прочете „Мая и концертът на талантите”. Книжката я трогна до сълзи. Готов съм да се обзаложа, че и „Ели и тайната тетрадка” ще има същия ефект.

Художничката Христина Петрова също се е справила много добре с илюстрациите и оформлението на книгите. Изненадах се много, когато на осем годишната ми дъщеря й направи впечатление, че цветовете, използвани за кориците на книгите са предимно бяло, зелено и червено – „Като българското знаме, нали?”.

Ненко Генов

На сайта на Зорница Иванова можете да прочетете безплатно първите три глави от книгата и да се убедите лично в думите ми: http://zornitsaivanova.com/eli-i-tainata-tetradka-1/

Също там можете да откриете и два разказа за деца, които също заслужават внимание: http://zornitsaivanova.com/kratki-razkazi-za-detza/

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s