Спомняте ли си духовитите илюстровани книжки за Ванда? Ние сме големи фенове на малката фурия и преди време ви представихме цялата поредица в серия от ревюта. Това, което все още не сме ви представили обаче са останалите книги от Дагмар Гайслер, издадени на български език. В каталога на „Гея-Либрис” има още две заглавия от „майката” на Ванда – „Макси и Мо” и „Кой се целува под водата?”. За тях ще ви разкажем в днешното двойно ревю!

d09ad0bed0b9-d181d0b5-d186d0b5d0bbd183d0b2d0b0-www

Визуално „Кой се целува под водата?” доста напомня на поредицата за Ванда – Дагмар Гайслер е илюстрирала романчето в подобен стил. Аудиторията обаче е друга. Жоржи и Мел са две приятелки, врекли се да бъдат неразделни. Нищо не може да застане нито на пътя им, нито пък между тях двете. Или поне такъв е планът. А той направо дерайлира, когато Мел е връхлетяна от „първи трепети”.

1

Жоржи набляга на уроците по плуване, докато Мел изведнъж започва да се тревожи прекомерно за външния си вид. До скоро двете момичета са мечтали да пътуват по света, да живеят на далечен остров и да се занимават с морска биология. Но сега в главата на Мел се въртят целувки, а „Кой се целува под водата?”.

2

Книгата засяга темата за съзряването, което не идва едновременно при всички и може да се окаже повод за разрив между приятели и наранени чувства. Дагмар Гайслер показва също как внезапно връхлетелите те чувства често пораждат промяна в приоритетите, и дори известно „оглупяване”, което в повечето случаи не води до нищо добро.

d09cd0b0d0bad181d0b8-d0b8-d09cd0be-30-d181d0bc-www

„Макси и Мо” е подобна като стил и тематика. Това е младежка романтична книжка, ученическа драма от типа „кой кого харесва”, с прилежащите връзване на тенекии, поставено на изпитания приятелство, терзания и признания… Леко и приятно четиво, насочено най-вече към 11-13 годишни читатели. Тук Дагмар Гайслер сякаш е решила да не задълбава прекалено и да поднесе една по-наивна и мелодраматична история, но понякога човек има нужда именно от такъв сладникав сюжет за добро настроение!

И двете книжки са достъпни на сайта на „Гея-Либрис”, и струват 1.50 и 2 лева.

Още за книгите тук:

http://www.gealibris.com/product/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE/

http://www.gealibris.com/product/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%81%d0%b5-%d1%86%d0%b5%d0%bb%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0/

3

Дагмар Гайслер е родена в Зиген през 1958. Учи графичен дизайн във Висбаден. Сега живее и работи като автор и илюстратор на свободна практика близо до Мюнхен. Илюстрирала е много книги за деца. Като автор и илюстратор е публикувала картинни и картонени книжки и читанки, многобройни книги за деца и момичета. У нас е позната най-вече с любимите на хиляди деца книги с патилата и победите на Ванда. За „Ванда и бандата на момичемразците” получава през 2007 наградата за илюстрирана детска книга „Пенцбергер Урмел”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s