Представете си, че цялата ни развита технология един ден най-неочаквано даде на късо. Какво би останало от нашата цивилизация тогава? Робърт Харис ни разкрива едно възможно бъдеще в най-новия си роман „Вторият сън“ (изд „Обсидиан“).

the-second-sleep-cover

1468 г. от новото летоброене. Светът е потопен в ново Средновековие… или поне Англия със сигурност. Младият свещеник Кристофър Феърфакс е  изпратен от епископа в малко отдалечено село да погребе местния пастор отец Лейси.

Когато отива там обаче, той се усъмнява в обстоятелствата около смъртта. На всичко отгоре установява, че починалият е бил еретик. Лейси се е занимавал с дейност, строго забранена от Църквата – археология! В кабинета му е пълно с находки от някогашната епоха на Древните – пластмасови бутилки, найлонови торбички, дори мистериозно устройство с изобразена на него нахапана ябълка.

Вместо кротко да потули нещата и да си тръгне, младежът е завладян от любопитство. Веднъж вкусил от плода на забраненото знание, той бързо тръгва по наклонената плоскост – убийство ли разследва, или издирва тайните на стария свят? И дали днес Църквата не управлява Англия чрез лъжа?

Прочут със своите исторически трилъри, Робърт Харис е майстор във въвеждането на читателя в различни епохи – от Древен Рим през Помпей до нацистка Германия. „Вторият сън“ обаче е различен. Освен вълнуващ трилър, това е антиутопия, която ни кара да се замислим много сериозно за своето настояще и за начина, по който сме поверили целия си живот на технологиите.

Какво бихме изгубили, ако един ден те просто се развалят и откажат?  Какво бихме успели да съхраним от идентичността си, културата си и начина си на живот?

Верен на убеждението си, че хората са едни и същи във всички епохи, Робърт Харис описва как героите му започват да разплитат мистериите на миналото… и да затъват все по-дълбоко в загадките му. А на нас оставя задачата да прелистваме задъхано страниците и да си задаваме все повече въпроси – както за развръзката на книгата, така и за света, в който живеем и бъдещето му.

Още за книгата тук: https://www.obsidian.bg/?cid=8&bid=555

Робърт Харис (р. 1957) е британски писател, известен най-вече с историческите си романи. Завършва литература в Кеймбридж, а след това работи като журналист в различни медии, сред които Би Би Си, „Обзървър“ и „Сънди Tаймс“. Започва да пише документална проза в началото на 80-те години, но става популярен с първата си художествена творба – „Фатерланд“ (1992), алтернативна история, в която Германия печели Втората световна война.След успешния си дебют Харис пише още няколко романа, фокусирани върху историята на XX век, между които „Енигма“ (1995) и „Архангел“ (1998). И двата се превръщат в бестселъри и няколко години след публикуването си са екранизирани.
Робърт Харис (р. 1957) е британски писател, известен най-вече с историческите си романи. Завършва литература в Кеймбридж, а след това работи като журналист в различни медии, сред които Би Би Си, „Обзървър“ и „Сънди Tаймс“. Започва да пише документална проза в началото на 80-те години, но става популярен с първата си художествена творба – „Фатерланд“ (1992), алтернативна история, в която Германия печели Втората световна война. След успешния си дебют Харис пише още няколко романа, фокусирани върху историята на XX век, между които „Енигма“ (1995) и „Архангел“ (1998). И двата се превръщат в бестселъри и няколко години след публикуването си са екранизирани. В следващите си романи Харис се връща към историята на Римската империя. През 2003 г. излиза „Помпей“, а после и трилогията „Цицерон“, посветена на великия оратор, която включва романите „Imperium“, „Conspirata” и „Dictator”. 
Противоречивото нашествие в Ирак, водено от САЩ и Великобритания, мотивира Харис да напише политическия трилър „Сянката“ (2007), който по-късно е екранизиран от режисьора Роман Полански.
Романите на Харис са преведени на 37 езика. Най-новата му книга – „Вторият сън“, ще излезе на български на 17 октомври.

Реклама

One thought on “„Вторият сън“ от Робърт Харис

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s