Внимание, внимание! До всички почитатели на Мари Лу! Продължението на младежкия киберпънк трилър „Warcross” е вече тук, в превод на Светлана Комогорова-Комата и с логото на изд. „Прозорец”. „Wildcard” вече отнесе номинация за Goodreads Choice Award в канегорията Young Adult фентъзи и научна фантастика за 2018. А сега вече отнесе и главата ми.

Емика Чен едва оцеля в шампионата по Warcross. Сега, когато знае истината за новия НевроЛинк алгоритъм на Хидео, тя вече не може да се довери на единствения човек, на когото винаги се е възхищавала и за когото доскоро си мислеше, че е на нейна страна. Решена да осуети пагубния план на Хидео, Емика се обединява с „Ездачите на феникси“, но скоро те откриват, че нова заплаха дебне из улиците на Токио. Някой е обявил награда за главата на Емика и единственият ѝ шанс за оцеляване са Нула и Черните плащове, неговият безмилостен антураж от престъпници. Но на Емика ѝ предстои да научи, че Нула не е какъвто си е мислила и че неговата защита си има цена. Уловена в безмилостна мрежа от предателство, Емика трябва да прекрачи собствените си граници, за да победи човека, когото обича – и да спаси бъдещето на свободната воля.

book_672_1

Чудесно е, че Мари Лу не е решила да разтегне прекалено историята и „Wildcard” се явява едновременно и продължението, и кулминацията на историята. Казвам го не защото не бих искал да чета още за героите, а защото наистина не бих искал да чакам още година преди да науча какво се случва в крайна сметка с плана на Хидео и бъдещето на Емика.

Очакваше се, че и зад хитовата игра, и зад НевроЛинк алгоритъма, който завладява юзърите ще има нещо повече, отколкото виждаме на пръв поглед. Очакваше се, че Хидео ще има скрити цели, и най-вероятно те никак няма да са благородни… И тогава научаваме, че всъщност в собствените си очи Хидео не е нито корпоративен бог, решил да пороби потребителите си, нито пък злодей с пъклени планове. Той вижда себе си като герой и искрено вярва, че всичко, което върши е оправдано, че ще донесе големи промени към по-добро, че ще изкорени злото и престъпността… И въпреки, че методите му са повече от притеснителни, а цената за всичко това са човешките чувства и воля, личната свобода и правото на избор… Част от нас разбира, че ако си на мястото на Хидео цената не само, че не би те притеснявала, но и би била повече от оправдана. Ето защо, макар и да е антагоистът в книгата, мотивацията зад действията му е повече от ясно обоснована. Мари Лу е дала на младите читатели един интригуващ, противоречив злодей, с когото дори сме способни да се идентифицираме, и това може би е най-силната й карта в „Wildcard”.

Акцентът вече не е върху игри и турнири. Гейминг елементът е застъпен, разбира се, но сюжетът не се върти около него. Втората книга се концентрира изключително върху развитието на героите, около техните многобройни дилеми, около разклоненията и изборите, пред които са изправени, около решенията, които взимат и последствията, които тези решения носят. „Wildcard” е доста по-различна от „Warcross”, както като тон, така и като темпо. Има екшън, разбира се, но той не е така изобилен. Дошло е време Емика да намери пътя си в лабиринта от истини и лъжи, научи, че за разлика от праволинейното развитие на виртуалната арена, в живота нещата не са никога черни или бели. Героинята е объркана, може би дори изгубена. Урокът е, че дори и през най-сивите моменти, дори когато чувствата замъгляват разсъдъка ни, човек трябва да се ръководи преди всичко от собствения си морален компас. Въпросът е, дали Емика ще научи този урок навреме.

Порече за книгата тук: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/wildcard-672

Още ревюта: https://www.goodreads.com/book/show/29386918-wildcard

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s