Съвсем скоро след като великолепното ново издание на „Косе Босе” си сви гнездо в каталога на изд. „Миранда”, за всеобща радост там се появи и още една „нова стара книга, пълна с весели приказки”. Едни от най-любимите български приказки, разказани от Елин Пелин и илюстрирани от Стоян Анастасов, са събрани в „Чичо Пейо”. Посрещнете заедно с нас завръщането на десет класически истории, изпълнени с много хумор и мъдрост.

Ако някой все още твърди, че пътуването назад във времето е невъзможно, то явно не се е докосвал до новите издания на „Миранда” – все по-многобройни приказни издания, които с лекота ще ви пренесат отново в дните на детството. Тенденцията продължава с пълна сила!

chicho-pejo-elin-pelin-miranda-9786197448405

Приказките в книгата, станала обект на днешното ревю са както следва: „Умник Гюро с умници другари”, „Глупавият вълк”, „Гузен негонен бяга”, „Сливи за смет”, „Мързеливец”, „Лудото само се обажда”, „Хаджията и овчарят му”, „Тримата глупаци”, „Три умни глави” и далата името на сборника кратка историйка „Чичо Пейо”. Елин Пелин е осмял глупостта, мързела, лакомията и егоизма, наградил е разсъдливостта, остроумието и трудолюбието, но тонът е лек и по-скоро шеговит, отколкото назидателен.

cico-peio_02

Да, Елин Пелин никога не е отсъствал от рафтовете по книжарниците. Нали е неизменна част от учебната програма, той е един от авторите, благословени с ежегодно търсене покрай списъците със задължителна и препоръчителна литература. Но друго си е да го видиш преиздаден по този начин!

11

В миналото изд. „Български художник” се превърна в еталон за илюстровани детски книги, налагайки своеобразен стил на илюстрации и оформление, към които днес гледаме с особено умиление и носталгия. Характерните рисунък и техника са изиграли голяма роля в оформянето на визуалната култура на децата от 60-те, 70-те и 80-те години. Един от най-видните художници сред представителите на „старата школа” у нас е Стоян Анастасов, отговорен за емблематичните илюстрации на „Патиланско царство”, „Мунка, малката маймунка”, „Забавните приключения на Весел Мечо” и още толкова много други.

11

Не по-малко бележито заглавие в библиографията му е и „Чичо Пейо”, с което няколко поколения са били приспивани, поучавани, и не на последно място – развеселявани. И сега доста от някогашните деца имат свои, с които могат да продължат традицията – при това с нов печат и твърди корици.

Още за книгата тук: https://miranda.bg/shop/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D1%87%D0%B8%D1%87%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D0%BE-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8/

Елин Пелин

Любим български писател, пресъздал живота в българското село, майстор на късия разказ. Автор е на много произведения за възрастни, пише и за деца. Много от книгите за деца, в които описва премеждията на хора и животни, са пълни с весел смях и шеги. Автор  е на „Ян Бибиян“ (1933),  „Кумчо Вълчо и Кума Лиса“ (1918), „Пижо и Пендо“, „Сладкодумна баба“ (1919), „Чичо Пейо“ и много, много други. Произведенията на Елин Пелин са известни и в чужбина, преведени са на повече от 40 езика.

Стоян Анастасов

Художникът, създал едни от най-оригиналните илюстрации за деца към много български приказки. Завършил живопис в класа на Илия Петров, дълго време работи като художествен редактор към няколко детски вестничета и списания. Негово дело са и рисунките в над 120 детски книги, в които изобразява героите с весели, запомнящи се образи. Илюстрирал е книгите: „Чичо Пейо“, „Приказен свят“, „Патиланско царство“, „Гладният вълк и глупавата мечка“ и много други.

Още за художника тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD_%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2

One thought on “„Чичо Пейо” от Елин Пелин, с илюстрации от Стоян Анастасов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s