Историята познава цял куп пакостливи мишоци, но тези двамата май бият рекордите. Запознайте се с Миш и Маш, двама немирници, на чиито бели биха завидели дори самите Макс и Мориц. Опашатите беладжии вилнеят с пълна пара из закачливите рими на Анита Тарасевич, щурат се из прекрасните илюстрации на Надежда Кацарова, и изпълват с приключенията си веселата книжка на изд. „Хермес”. 

mish_i_mash_-_cover

Направо е впечатляващо каква голяма гюрлутия могат да вдигнат две малки мишки! Да не са ви в къщата! (Или около мравуняка!) Уви, понякога на всички ни се налага да делим пространство с шумни и палави индивиди. А дали Миш и Маш някога ще се кротнат? И дали ще се вразумят сами, или ще е нужна помощ? Без да издаваме прекалено много от сюжета на римуваната приказка, ще кажем, че в крайна сметка Миш и Маш ще си намерят майстора, по доста любопитен и неочакван начин.

Надежда Кацарова вече е добре позната с илюстрациите си в трите книжки от поредицата „Приключенията на страхливия вълк Гошо”. Тук тя отново използва свой характерен стил, който радва все повече с всяка следваща страница. Симпатичните рисунки пращят от забавни детайли, мишето ежедневие се възползва всячески от разните дреболийки, които ние, хората, услужливо губим, изпускаме или просто захвърляме. Тук копче, там коркова тапа или капачка от бутилка, стотинки, консервени кутии и различни опаковки – мишоците намират практична употреба на всичко, а Надежда Кацарова внася толкова много атмосфера и своеобразен реализъм в мъничкия свят на героите.

0604404_back__b

Ако трябва да го кажем в едно изречение, по-късо и от миша опашка, „Миш и Маш” е страхотно четиво за малки палавници!

Още за книгата: https://hermesbooks.com/mish-i-mash.html

Страничката на Миш и Маш във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%98%D0%A8-%D0%98-%D0%9C%D0%90%D0%A8-2319320231722007/

Представяне на книжката с участието на нейните създатели по БНР: https://www.bnr.bg/hristobotev/post/101126537?forceFullVersion=1

Ревю но Лора Филипова в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/mish-i-mash-ot-tvoja-etazh/

Анита Тарасевич е родена в град Пловдив. Автор е на стихосбирката „Паметта на всяка капка“, детската книга „Джуджето Джу и други тайни“. През 2012 година излиза дебютната ѝ книга с разкази – „Невинни момичета“, а през 2013 година – сборникът с разкази „Любовни заклинания“.

One thought on “„Миш и Маш” от Анита Тарасевич, с илюстрации от Надежда Кацарова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s