Много след като хората са открили, че Земята не е плоска и дълго преди част от тях да решат отново, напук на науката, че тя е такава, имало едно необикновено място. То станало известно като Светът на диска. Намирало се върху четири слона. Те пък от своя страна балансирали върху корубата на огромна костенурка. Тя пък се носела из вселената… А вселената била в главата на един-единствен човек, превърнал се в литературна икона за няколко поколения читатели. Човекът вече не е сред нас, но наследството му няма да бъде забравено никога. Сега сборник с негови есета излиза за първи път на български език от изд. „Сиела”. Великолепната „Клавиатурна грешка” е не точно автобиография, не точно мемоари, но пък и Пратчет никога не се е вписвал в конвенционалните жанрови граници.

„За книжарниците, драконите, писмата от феновете, сандвичите, инструментите на занаята и гнева към кола маската. За учебните дни, разранените колене, първата работа, тамяна, роботите християни и любимите книги, без да споменаваме орангутана. За болестта на Алцхаймер, кампаниите, противоречията и правото на достоен завършек. И най-вече за опитите да направиш много неща малко по-добри – дали на бялата страница, или в живота отвън, на улицата.

Неиздаваният досега сборник с есета на Тери Пратчет проследява цялата му писателска кариера, от първия фенфикшън до създаването на любимата поредица на поколения за Света на Диска. В него ще се срещнете както с любими герои като Смърт, леля Ог и обитателите на Невидимия университет, така и с непознати като баба Пратчет – а също и с някои много особени размисли за любовния живот на Гандалф. С неуморно чувство за хумор Тери Пратчет – любител на шапки, книги и орангутани – говори за призванието си на писател и за каузите, изградили го като човек.”

111.JPG

Тери Пратчет би бил един дяволски добър и невероятно четен блогър. Вероятно щеше да е истински генератор на вайръл постове, без значение от подхванатата тема. За щастие, станал е писател. Но „Клавиатурна грешка” ни го показва преди всичко като човек. По един задушевен, интимен и откровен начин.

Пратчет обхваща всякакви периоди от живота и творчеството си, дискутира на всевъзможни теми, и въпреки че като тон и съдържание събраните тук текстове понякога ярко контрастират, те все пак не звучат като хаотична сбирщина от случайни размисли. Сред най-силните части на изданието са думите на Пратчет относно болестта на Алцхаймер, както и правото на това да избираш, поне до колкото си в състояние да контролираш собствената си съдба, кога и как да си отидеш.

Няма как да не уважавам хората, които постигат популярност чрез творчеството си и после използват тази популярност като своеобразна платформа, позволяваща на убежденията и идеите им да достигат до широка аудитория. Нещо подобно се е получило и тук. Пратчет не пропагандира, но отстоява права и позиции с текстове, които при все хумора, понякога са адски сериозни и тежат на мястото си.

Не, че феновете на Пратчет биха имали нужда от каквото и да било убеждение за да прочетат книгата, но си струва да се отбележи, че до известна степен „Клавиатурна грешка” може да се счита за нещо като квази-Discworld заглавие. Някои от емблематичните обитатели на Света на диска се появяват и тук. Както може би се досещате, присъствието на Смърт е неминуемо и неумолимо, но из есетата се навъртат и други добре познати персонажи.

Макар и доста по-различна от книгите, с които сме свикнали да получаваме от Пратчет, „Клавиатурна грешка” е все така многолика, всеобхватна, оригинална, остроумна, мъдра и топла. „Като самия Пратчет” – биха казали някои. И биха били прави.

Още за книгата: http://ciela.bg/books/book/klaviaturna-greshka/2980

Представяне по БНР: http://bnr.bg/post/101116605/klaviaturnata-greshka-na-teri-pratchet

Прочетете тук предговора на Нийл Геймън: https://www.webcafe.bg/lifecafe/review/id_1429704804_Za_gneva_sandvichite_i_lyubovniya_jivot_na_Gandalf_-_sar_Teri_Pratchet_kogoto_ne_poznavame

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s