Градското фентъзи на Мартин Колев напусна града и стана високопланинско фентъзи, при това от висока класа. Поредицата „Софийски магьосници” събуди интерес към магическите приключения дори у читатели, за които подобни жанрови четива са нетипични, а третата книга „Вещиците от Витоша” (изд. „Сиела”) е еретично добро продължение! 

„Свилен Воев заминава за Витоша в търсене на душевен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от миналото и заплаха, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще трябва да се върне обратно в града. Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла армия и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма друг избор освен да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее отново.”

sofiyski-magyosnitsi-3-veshtitsite-ot-vitosha-30

Свилен попада от трън, та на глог. Е, вещиците не са съвсем от другата страна на барикадата, но идват като алтернативна фракция, чието влияние съперничи с това на магьосниците. Затова пък истинското зло е по-заплашително и по-близо от всякога. Мартин Колев се е справил чудесно с преодоляването на едно от препятствията, които авторите на подобни поредици обикновено срещат, а именно – как поредната книга да е хем в духа на предишните, хем да е различна и да не ги повтаря. Намесват се нови герои и нови фолклорни елементи, разширяващи този хем познат, хем изпълнен с мистика свят, който така плени родните читатели.

maxresdefault

Третата част балансира прекрасно между заплахата отвън и конфликтите под повърхността. Екшънът е на лице, но и вътрешните конфликти също са важна част от сюжета. С някои от персонажите ще се разделим, при това при доста сърцераздирателни обстоятелства, но… Такъв е животът, дори за литературните герои. Някой трябва да бъде пожертван в името на историята. Въпреки, че при вещиците и магьосниците човек никога не знае.

Радва фактът, че не се усеща Мартин Колев да действа машинално и да скалъпва книга от откъслечни идеи, които не са успели да намерят място в предните две книги. „Вещиците от Витоша” е смислена и логична, тя просто продължение на историята, но и нейно развитие. Изследването на нови територии отваря и нови врати и ни кара да гадаем какво ли ни очаква занапред. Възможностите са много, а очакванията – високи. 

Появата на здрачниците отново подсеща за ролевите игри от света на Ендивал*, които сме разцъквали преди сума години. Поредната готина корица на Исмаил Инджеоглу е подобаващо кефеща. А Трайо Вентролога да си трае! Дай Боже всеки автор така да си „съсипва” поредиците.

Още за книгата тук: http://ciela.bg/books/book/sofijski-magosnitsi-3-veshtitsite-ot-vitosha/3026

Още представяния на книгата:

http://bnr.radio/post/101171111

https://www.dnes.bg/knigi/2019/09/24/razkrivat-veshticite-ot-vitosha-i-tehnite-taini.423889?utm_source=dnes&utm_medium=Crimes_page&utm_campaign=RSS_2019

* ако „Ендивал” не ви говори нищо, марш да се образовате – https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB

sofiiski-magiosnici-3-martin-kolev-ciela-9789542829515

 

Реклама

One thought on “„Софийски магьосници 3: Вещиците от Витоша” от Мартин Колев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s