Коя е Нирмала? Малко момиченце от остров Бали, което първо се сприятелява с новото момче в класа. А родителите на Тревър са се преместили на острова чак от далечна и дъждовна Англия и той наистина има отчаяна нужда от приятел. Какви ли приключения ще преживеят двамата? И дали с помощта на Нирмала Тревър ще успее да обикне екзотичния си нов дом? За всичко това ще прочетем в книгата на Бианка Иванова „Нирмала”, илюстрирана от Рада Войводова и издадена от „Рибка”.

От изд. „Рибка” разказват: „В тази книжна прелест се разказва за едно момиченце от Бали и едно момченце от Англия, художничката пък живее в Ирландия, а писателката се казва Бианка. Но въпреки това книгата е абсолютно българска! А „Нирмала“ е изключително интересна и безкрайно красива и сме убедени, че ще се влюбите в нея. Точно като нас!”

nirmala1

И това е самата истина. Трудно е да не се влюбиш в „Нирмала”. Благодарение на Рада Войводова книжното тяло е истинско бижу, още от самата корица, а цветните вътрешни илюстрации (повечето на цяла страница, а някои дори на две) са издържани в същия стил и до самия финал излъчват спокойствие и хармония, като уловени картини от детски сън. Художничката прекрасно е пресъздала духа на текста. Бианка Иванова е създала нещо средно между детски роман, пътепис и най-дългата пощенска картичка на света.

nirmala3

Сюжетът на „Нирмала” е изключително плавен и безконфликтен. Тук не върлуват злодеи, няма семейни драми, ужасни разкрития, ескалиращо напрежение… Което съвсем не значи, че книгата е безинтересна. Тъкмо обратното. Читателят с любопитство наблюдава как момче и момиче от коренно различни точки на света се превръщат в първи приятели, по онзи чист и непринуден начин, по който децата се привързват един към друг и споделят дните и игрите си.

11.JPG

Нирмала и Тревър ни повеждат на редица пътешествия из красивия остров Бали. Двамата непрестанно карат колелета, сблъскват се със стада от кални крави, губят се из оризища, похапват бананови палачинки и екзотични плодове, забъркват се в маймунски неприятности, посещават убежище за „пенсионирани” слонове и какво ли не още. Двете деца имат щастието да са обградени от грижовните си родители, множеството братя и сестри на Нирмала и кучето на Тревър, истинска сензация на острова. За малки и големи е истинско удоволствие да проследят цъфтящото между децата приятелство и да ги последват в техните експедиции из Бали – от първия учебен ден до началото на ваканцията.

11

Книгата действа много успокояващо и пренася читателите далеч отвъд паралели и меридиани. „Нирмала” не само ни показва как между различните култури може да цари мир и разбирателство, но и буди желание у самите читатели да пътуват и опознават красотата и разнообразието на света.

Ненко Генов

nirmala5

А ако сте от София, можете да започнете своето пътешествие от новооткритата книжарница на изд. „Рибка”. Ще я откриете на адрес „6-и септември” №37, или иначе казано – на кръстовището, известно като Малките пет кьошета.

Още за книгата: http://ribka-publishing.bg/catalog/nirmala/

Интервю с Бианка Иванова, авторът на „Нирмала“: http://ribka-publishing.bg/intervyu-s-bianka-ivanova-avtort-na-nirmala/

Интервю с Рада Войводова, илюстраторът на „Нирмала“: http://ribka-publishing.bg/intervyu-s-rada-vojvodova-ilyustratort-na-nirmala/

Още едно ревю за книгата: https://www.lamartinia.com/2019/03/ribka-y-lamartinia-nirmala.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s