Дяволитото въображение на Дейвид Уолямс отново се развихря! Този път на фокус е един от най-големите кошмари на доста хлапета – ужасите, които дебнат в зъболекарския кабинет. Ако има Фея на зъбчетата, то напълно логично е, че някъде там дебне и нейният пълен антипод – демоничният „Зъбар злобар” (изд. „Дуо Дизайн”).

Над града се беше спуснал мрак. В потайна доба ставаха странни неща. Вечер децата оставяха под възглавницата си зъбче за феята на зъбките. На сутринта се събуждаха и откриваха… мъртъв гол охлюв; жив паяк; стотици щипалки, пълзящи по чаршафа. Вилнееше някакво зло. Но кой или какво стоеше зад него?

111.JPG

Зад злото, разбира се, стои страховитото създание от заглавието на книгата. Името на зъбарят злобар всъщност е госпожица Пломба и малкият Алфи има нещастието именно тя да е новият му училищен зъболекар! С остри черти, мъртвешки бледа кожа, лице, покрито с няколко пласта грим, и фигура на истински скелет, г-ца Пломба може да ти изкара акъла дори и само с вида си! Трепериш още преди да си разбрал, че тя върви в комплект със сприхава котка на име Зъбла, а пред кошмарите в кабинета й бледнеят и стаите за мъчения на Светата инквизиция. Сега Алфи трябва да спаси не само собствените си зъби, но и целия град!

11

Този път Уолямс подхваща една от най-големите фобии на децата и я превръща в изпълнено с мрачен хумор приключение, което граничи с роман на ужасите за млади читатели. Използвана е и класическата за хорърите ситуация, в която хлапе знае, че наоколо се става нещо адски нередно, но историята звучи прекалено невероятно за възрастните, които махват с ръка пренебрежително и отказват да обърнат внимание на случващото се под носа им… И това е добре дошло за Злото!

11

„Зъбар злобар” отново напомня на Роалд Дал, и то не само заради тона и илюстрациите на Тони Рос, които са буквално 1:1 със стила на Куентин Блейк. Но тук Уолямс сякаш е почерпил вдъхновение и от популярната през 90-те детска книжна поредица „Директорът демон” на Гилиан Крос. Точно тези книги не са излизали у нас, но затова „Директорът демон” е върлувал у нас поне по телевизионните екрани – преди близо двадесет години БНТ излъчи едноименния сериал на BBC.

Още за книгата тук: http://www.duo-design.com/detail.php?s=9&b=122

11

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s