Монокъл, лула, ловджийска шапка и ботуши с метален обков… Описанието приляга повече на някой вечно някой намръщен английски лорд, запален по лова на лисици, отколкото на някоя позакръглена лелка, нали? Да, ама не! Или поне не когато става дума за „Лютата лелка” на Дейвид Уолямс (изд. „Дуо Дизайн”). 

Стела Саксби е единственият законен наследник на имението Саксби Хол. Но лютата й леля Албърта с гигантската си сова, няма да спре пред нищо, за да си го присвои. За щастие Стела има тайно – и донякъде призрачно – оръжие срещу нейното коварство…

lyutata-lelka-31

И тук Уолямс не изневерява на себе си! Почитателите на британския комик / детски писател няма да останат разочаровани. Без да звучи като ехо на друга творба, и без да е изпълнена с клишета, „Лютата лелка” все пак съдържа някои класически за творбите на Уолямс елементи. Има го нещастно сираче с наскоро загинали родители, както и отвратителни възрастни, решили да направят живота му още по-черен, къде за своя изгода, къде просто за да излеят яда и лошотията си върху някой малък и беззащитен. Тук са и хуморът, и гротеската, и криволичещите щрихи на Тони Рос, изпълнил книгата с множество чудесни илюстрации. Уолямс и Рос сякаш напълно са се вживели в ролята на новите Роалд Дал и Куентин Блейк, тъй че ако си падате по последните определено няма да скучаете и в компанията на „Лютата лелка”.

11.JPG

В историята, макар и съвременна, има вплетен лек готически елемент. Сюжетът е фантастично криминале, в което може да очаквате дори и щипка свръхестествена намеса. Образът на леля Албърта е направо страховит, особено когато на облечената й в ръкавица ръка кацне гигантската баварска сова Вагнер, съзаклятник в престъпните й намерения. Доста интересна е и предисторията за това как Албърта се е сдобила със совата, тъй че Уолямс ни е приготвил една страхотна ретроспекция – история в историята, от която ще ви стане ясно колко люта всъщност е лютата лелка!

awful-auntie-by-david-wal-010

Залогът тук е цяло едно имение и безскрупулната лелка няма да се спре пред нищо, за да се сдобие с нотариалния акт! На малката Стела лошо й се пише, но на помощ идва Саджи – един леко нескопосан, но затова пък наистина лоялен призрак. С непрестанна шеговитост, Уолямс затяга примката около героите, за да може да им позволи в крайна сметка да се измъкнат от нея със собствени сили, научили нещо ново за себе си и собствените си способности, и натрили носа на злодеите.

11

С илюстрациите и леко по-голямото разстояние между редовете, текстът лети наистина скорострелно. И малки, и големи читатели няма да усетят кога са се изнизали всичките 400 страници на книгата. А преводът на Михаил Балабанов е подобаващо пиперлив, в тон със стила на Уолямс и изключително приятен за четене.

Още за книгата тук: http://www.duo-design.com/detail.php?s=9&b=123

Ревю на Вал Стоева в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/kak-da-se-spravim-s-lyutata-lelka/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s