В България феновете на Брандън Сандерсън са и фенове на изд. „Студио Арт Лайн”. И обратното обикновено също важи. Няма как да е иначе! Ето, че в роден превод (дело на Цветана Генчева) и направо уникална, убийствено яка корица, връхлита началото на нова поредица – „Към небето”. Точно натам са насочени и очакванията ми, докато отварям книгата…

От десетилетия светът на Спенса е атакуван от извънземни. Пилотите са героите на оцелялата част от човечеството и Спенса мечтае да стане един от тях. Още от малко момиченце, тя копнее да се извиси към небето и да докаже смелостта си. Но съдбата ѝ е преплетена с тази на баща ѝ… пилот, загубил живота си преди години, когато дезертира от екипа си. Това смазва шансовете на дъщеря му да бъде приета в пилотска школа. Въпреки трудностите Спенса е решена да полети, а едно случайно откритие може да е тъкмо начинът да покори звездите.

111

Страхотна, страхотна приключенска фантастика, с младежки привкус и силни нотки на космическа опера. „Към небето” кара човек да си изключи мобилния телефон и да си пусне саундтрака я на „Titan A.E.”, я на „Treasure Planet” и да се потопи в това пленително междузвездно четиво. Сандерсън за пореден път демонстрира богатия диапазон от стилове, с които може да си служи с истински размах. „Към небето” свидетелства за уникалния усет на своя автор към добрата история, към героите, които ти лягат на сърце от самото начало и с които искаш да си до самия край.

Едно младо момиче със замечтан поглед, отправен към хоризонта. Една бъдеща героиня, която ще трябва да изкупи грешки, които не е извършила. Един отхвърлен с пренебрежение талант, който ще трябва да преодолее предразсъдъци и да изчисти името си, опетнено преди години от позорната постъпка на собствения й баща. Личната борба на фона на епичната такава! Ето ги и извънземните, натиснали главите на остатъците от човечеството дълбоко под пустинните пясъци на една окаяна, осеяна с отломки планета. Познайте кой ще им разкаже играта! (Е, не е толкова просто, спокойно!)

drwmvmdu0aaq2_b

Спестявам всички трикове и кукички, с които Сандерсън ще ви закачи за книгата и ще ви остави да молите за още. Оставям ви сами да откриете и всички чудесни детайли, с които е наситена тази нова вселена (от която за момента виждаме едва едно мъничко крайче) – от йерархии, стратегии, техника и бойни единици, до колоритни начини на оцеляване и неконвенционални тренировки за бъдещи пилоти. Брандън Сандерсън е цар на светоизграждането и малко други съвременни автори могат да се мерят с него в това отношение. И човекът отново се е развихрил, при все, че говорим за един по-ведър, авантюристичен Young Adult. 

Ако отворите сайта на Артлайн, ще видите че там пише „Подвързия: луксозна – ръчно правени 3D корици от дърво и естествена кожа”. Това звучи доста внушително, но просто трябва да прокарате длан по книгата, да видите тази благинка на живо, за да оцените красотата и колекционерската стойност на българското издание. Сигурен съм, че и самият Сандерсън е бил във възторг ако копие от книгата вече е успяло да попадне в ръцете му.

StarКнижар

Още за книгата тук: https://artline-store.net/product/522/kam-nebeto.html

Още ревюта: https://www.goodreads.com/book/show/46304785

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s