Съвсем неотдавна разглеждахме детска биографична книга за постиженията на Амелия Еърхарт, а ето че броени дни по-късно се завръщаме към темата. „Кратки пътеводители в биографии забележителни: Амелия Еърхарт” отново се издава от „Timelines”, но е част от друга илюстрована поредица, предназначена за една идея по-големи деца (от осем години нагоре). Този път можем да научим много повече за живота на първата жена, която прелита сама над Атлантическия океан и извършва ред други подвизи, които я превръщат в истинска легенда.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-ameliya-earhart-30

Повече любопитни и впечатляващи подробности, повече текст, повече страници, но и не по-малко илюстрации! Амелия Ерхарт е представена не просто като историческа личност, а като истинска „супер звезда в авиацията през 20-те и 30-те години на миналия век и пионер в защитата на правата на жените”. Животът й е разгледан от ранно детство, показани са и семейните перипетии, и моментът в който пламва любовта на Амелия към летенето, и борбата й срещу всички очаквания на обществото, които са били истинска бариера за приключенските й пориви.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-ameliya-earhart-31

Странно как някакви нищо и никакви социални привички биха могли буквално да ти подрежат крилата, нали? Ето защо според мен уроците по отстояване на себе си никога не идват прекалено рано. А биографията на Амелия Еърхарт е представена по начин, който я превръща в чудесен пример за подрастващите и показва, че никой не може да предопредели ролята ни и мястото ни в света по-добре от нас самите. Нещо повече – набляга се и на факта, че човек спокойно може да носи „повече от една шапки”, стига да има устрема и енергията да го постигне. Книгата подчертава, че Амелия Еърхарт е не само пилот, но и автор на книги, борец за равноправие и… дори притежава своя собствена модна линия.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-ameliya-earhart-32

Книгата е написана в бърз стил, не задушава читателя с факти и технически подробности, но често си служи с цитати и със сигурност не опростява прекалено материята. По-сложните термини, както и някои думи, които може би биха се оказали нови в лексиката на 8-9 годишните, са подчертани в текста и изнесени в малък речник на последните страници. Там се намира и хронология на най-важните събития и най-големите постижения а Амелия Еърхарт.

Ненко Генов

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-ameliya-earhart-35

Издателство Timelines store във Фейсбук: https://www.facebook.com/timelines.store/

Ревю на Вал Стоева в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/udivitelnata-istorija-na-amelija-erhart-v-dve-knigi-za-deca/

Художници, авиатори, учени и революционери  –  „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ е съвсем нова поредица от биографични книги в малък формат, които представят на децата вдъхновяващи фигури от историята по забавен и достъпен начин. Първите заглавия на български език са посветени на Амелия Еърхарт, Леонардо да Винчи, Чарлз Дарвин, Фрида Кало и Мария Кюри. „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ разказват историите на личности от цял свят, оставили свой отпечатък в историята. През цветните илюстрации и свежия дизайн на серията техните съдби оживяват по неповторим начин.

Изабел Томас е детски автор и редактор, фокусирана върху теми, свързани с хората, науката и природата. Работила е за много издатели, сред които Bloomsbury, Collins Big Cat, Dorling Kindersley и Laurence King.

 Далия Адилон изучава изящни изкуства и илюстрация в Университета в Барселона в Escola Massana там. Сега живее и работи в Бристол.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-ameliya-earhart-36

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s