„Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота” е роден детски фентъзи роман, дебют на А. А. Георгиев. В историята, разбира се, присъстват много магии и приключения, всевъзможни приказни създания, както и елементи от родния фолклор. Едно дванадесетгодишно момиче търси начин да се пребори със своите страхове, а търсенето я отвежда на пътуване, което ще я промени завинаги.

Дванадесетгодишната Мая търси начин да се справи със своите непреодолими страхове. Неочаквано тя се впуска в изпълнено с опасности, но и с много смях пътешествие. Пътувайки през магическите светове заедно с Елеонор, Пазителката на Вселената, и Дрън, най-силната фея, момичето се стреми да намери Дървото на живота, което ще изпълни на героите по едно желание. Въпреки своята неувереност и липсата си на умения, Мая открива, че със силата на чистото си сърце дори едно невръстно дете като нея може да изиграе ключова роля във вечната битка между Светлината и Мрака.

res_e62e43427d6b87af47d47893b97db40a_full.jpg

Битката между Светлината и Мрака, между Доброто и Злото е вечна тема, не само в приказките и фентъзи литературата, но и изобщо. Не е изненадващо, че именно тази битка е и в центъра на тази книга. Но докато в по-развлекателните истории злото бива просто сломено и прокудено, в „Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота” се набляга повече върху нещо друго – как се борим срещу злото, не само извън, но и вътре в нас.

57024136_307231999951237_719164588356009984_n

А. А. Георгиев застъпва идеята, че ожесточението ни срещу злото може да доведе не до неговото падение, а до неговата победа, пък макар и по неочакван начин. Защото борейки се с всички средства за нечие унищожение, самите ние се превръщаме в следващото зло. Този мотив ми допадна доста, както и фактът че книгата под формата на вълшебна история се опитва да представи на читателите си съвсем реални механизми за справяне със страхове и несигурност.

c53813b3d3473f567844e4d0d6ccea32_xl

Колкото и хубаво да е посланието на книгата обаче, в неговото поднасяне има немалко неща за изглаждане. Дебютантската липса на опит си личи, както и липсата на сериозна редакторска работа и тестово четене от обиграни читатели с голяма база за сравнение. Скелетът на историята на моменти се клатушка несигурно, има параграфи, които будят недоумение и накъсват логиката на наратива. Като за детска книга, „Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота” би могла да бъде и чувствително по-кратка, тъй като по-разточителното описанието на действието всъщност често накъсва самото действие.

0397622001558621360_big

И макар, че с напредването на историята останах с усещане как тя е натежала и оплела автора, все пак не мога да не похваля въображението на А. А. Георгиев, както и стремежът му не просто да разказва истории, но и да бъде нещо като книжен ментор на младите читатели. Хареса ми смесването на типично „наши си” приказни създания с представители на западните фентъзи традиции. Гоблини и дракони се срещат с майстори и самодиви. Особено ми харесаха имената на някои персонажи – Слънчев Лъч, Черен Плам, Небесен вятър. В тях има нещо, което хем напомня народна приказка, хем ми дойде като препратка към индианските имена а-ла Бял облак или Орлов поглед.

Първите стъпки често са несигурни. Пожелавам на А. А. Георгиев да няма страх и да продължава да се развива като писател.

Книгандалф

Книгата във Фейсбук: https://www.facebook.com/themayasjourney

Още едно ревю на книгата: http://faithisnodoubt.blogspot.com/2019/07/blog-post.html

Представяне на книгата с участието на А. А. Георгиев: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/104195-nov-detski-roman-uchi-nay-malkite-da-se-spravyat-sas-strahovete-si

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s